predsjednici i premijeri regije

Jadranka Kosor, Türk, Vujanović... za istim stolom u Podgorici: Osnovali klub

01.02.2019 u 12:30

Bionic
Reading

U crnogorskom glavnom gradu u petak je formiran Podgorički klub, neformalno tijelo koje čine bivši predsjednici i premijeri zemalja regije bivše Jugoslavije. Klub ima ambiciju pridonijeti razvoju dobrosusjedstva, regionalne suradnje i afirmacije same regije

Podgorički klub neće se baviti poviješću, već budućnošću, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Nekadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor također se pridružila Podgoričkom klubu jer smatra da je riječ o inicijativi za građenje mostova.

'Jedino pravi i istinski europski put na ovom prostoru istinska je sigurnost trajnog mira i prosperiteta za sve države i narode. Mi smo ovdje kao pojedinci i predstavljamo sebe, naše iskustvo, našu dobru volju i entuzijazam. EU ide k izborima i baš zato mislimo da je ovo odličan trenutak da pošaljemo poruku Bruxellesu, predsjednicima Europske komisije i parlamenta o građenju mostova prema EU i učvršćivanju međusobnih odnosa. Ovdje ćemo zauvijek živjeti kao susjedi i možemo unapređivati naše odnose', poručila je Kosor, javlja portal Antena M.

Na pitanje što očekuje od izbora u EU, Kosor kaže da su oni važni, naročito nakon priče o Brexitu.

'Očekuje se neka nova konfiguracija u EU parlamentu, ali ja osobno ne očekujem drastične promjene, mada smatram da će se povećati broj euroskeptika. Što se proširenja tiče, ništa se posebno nije promijenilo. Mislim da sad nema posebnog oduševljenja proširenjem. Jedna od naših ideja je da osvježimo želju i ideju za proširenjem. Budućnost ove regije treba biti EU i mnoge ljude u Europskoj uniji moramo podsjetiti na važnost proširenja. Ne postoji osobit entuzijazam u EU, ali mislim da je došlo vrijeme da se EU nakon izbora jasno izjasni o tome. Države koje čekaju moraju dobiti neku vrstu nade', kazala je Kosor.

Prema pisanju Antene M, osnivači Podgoričkog kluba su: Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore (2003.-2018.), Zlatko Lagumdžija, predsjedajući Vijeća ministara BiH (2001.-2002.), Branko Crvenkovski, predsjednik Makedonije (2004.- 2009.), Danilo Türk, predsjednik Slovenije (2007.-2012.), Mirko Cvetković, predsjednik Vlade Srbije (2008.-2012.), i Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH (2009.-2011.). Članovi Podgoričkog kluba su: Milan Kučan, predsjednik Slovenije (1991.-2002.), Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske (2000.-2010.), Nataša Mićić, predsjednica Srbije (2002.-2004.), Alfred Moisiu, predsjednik Albanije (2002.-2007.), Igor Lukšić, predsjednik Vlade Crne Gore (2010.-2012.), i Hari Kostov, predsjednik Vlade Makedonije (2004.).