AKCIJA 'DUBAI'

Bivši porezni inspektor priznao primanje mita

07.07.2009 u 16:21

Bionic
Reading

Bivši porezni inspektor Ranko Vukoja, jedan od trojice uhićenih u antikorupcijskoj akciji 'Dubai', priznao je danas na početku suđenja na zagrebačkome Županijskom sudu da je primio 35.000 eura mita, a voditelj zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravko Markač i financijski inspektor Željko Sičaja opovrgnuli su USKOK-ove optužbe

'Smatram se krivim i sve što je u optužnici navedeno u odnosu na mene je točno. Žao mi je i ne znam što mi je bilo', pokajao se pred sudskim vijećem pod predsjedanjem Ivana Turudića bivši inspektor u Odjelu za ovrhe u Poreznoj ispostavi koju je vodio prvooptuženi Markač.

Vukoja se na sudu ispričao bivšemu šefu jer mu je 'svojim nepromišljenim postupcima naštetio i doveo ga u nezavidnu situaciju'. 'Svojim postupcima uništio sam život sebi i roditeljima', rekao je Vukoja koji, kako je rekao, zbog nelagode, nije želio odgovarati na pitanja.

Markač i trećeoptuženi Sičaj izjavili su pak da se ne osjećaju krivima. Obojica su nakon uhićenja u veljači ove godine suspendirana, a Vukoja je dobio otkaz. Prema USKOK-ovoj optužnici, Sičaja je preko Vukoje zatražio od Markača da pogoduje vlasniku tvrtki 'Futura Media' i 'High Definition Production' Denisu Dorčiću, to jest da ga ne prijavi za porezne nepravilnosti. Za to su tražili 50.000 eura mita, a žrtva korupcije predala je Vukoji u veljači 35.000 označenih eura koje je on podijelio s Markačem.

Optužnica Markača tereti za zloporabu položaja primanjem mita, a njegove suoptuženike za pomaganje u tomu kaznenom djelu. Akcija 'Dubai' naziv je dobila po gradu u kojemu je Markač bio na odmoru uoči uhićenja.

U nastavku suđenja najavljenog za 3. rujna ispitat će se Dorčić i još troje svjedoka te preslušati i pregledati tajno snimljeni telefonski razgovori i susreti optuženika za koje su branitelji Markača i Sičaje neuspješno tražili da se izdvoje iz spisa kao nezakoniti dokazi. Branitelji, naime, tvrde kako za prisluškivanje i tajno praćenje nije bilo valjanih sudskih naloga, to jest da u njima nisu navedeni razlozi iz kojih proistječe osnovana sumnja da je počinjeno kažnjivo djelo. Na suđenju će se uz žrtvu korupcije ispitati još troje svjedoka.

Mediji su nakon akcije 'Dubai' pisali da imovina prvooptuženoga Markača za više milijuna kuna premašuje njegova primanja i primanja članova njegove obitelji. On je na sudu rekao da ima plaću od 8000 kuna, stan od 50 četvornih metara u Zagrebu, dvije godine star automobil fiat sedici, vrijedan oko 80.000 kuna, 15 godina star gliser, vrijedan 20.000 eura, te dva zemljišta od 6000 i 4000 četvornih metara u Hrvatskome Leskovcu i na Žitnjaku.

Vukoja je rekao da je vlasnik stana od 32 četvorna metra i automobila honde, a Sičaj da ima stan od 70-ak četvornih metara i kuću u Svetome Ivanu Žabnu koju je naslijedio od obitelji.