RATNI ZLOČIN U BIH

Bivši policajci Republike Srpske osuđeni na 86 godina

21.12.2010 u 17:53

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je u utorak krivim četvoricu bivših pripadnika policije Republike Srpske za sudjelovanje u ubojstvu više od 150 Hrvata i Bošnjaka s prijedorskog područja i osudio ih na ukupno 86 godina zatvora

Kako je objavio Sud BiH, Dušan Janković, koji je 1992. obnašao dužnost zapovjednika policijske postaje u Prijedoru, osuđen je na 27, bivši policajci Zoran Babić i Milorad Škrbić na po 22 godine zatvora i Željko Stojnić na 15 godina.

Petooptuženog Milorada Radakovića sud je oslobodio optužbe zbog nedostatka dokaza.

Sud je za sve osuđenike produljio pritvor, a za prvooptuženim Jankovićem izdana je tjeralica pošto se nije pojavio na izricanju presude niti je njegov odvjetnik mogao potvrditi gdje se nalazi.

Tijekom sudskog postupka dokazano je kako su četvorica osuđenika 21. kolovoza 1992. sudjelovali u prebacivanju više od 1200 hrvatskih i bošnjačkh civila s prijedorskog područja na teritorij koji je tada bio pod nadzorom Armije BiH. Riječ je o Hrvatima i Bošnjacima koji su najprije bili zatvoreni u logorima vojske i policije RS-a, a potom im je rečeno da će biti zamijenjeni i poslani u Travnik.

Konvoj u kojemu su se nalazili zarobljenici zaustavljen je na području Korićanskih stijena na planini Vlašiću.

Dokazano je kako je najmanje 150 zatvorenika istjerano iz autobusa i kamiona, zatim im je zapovjeđeno da kleknu uz rub ceste, a pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon toga su im pucali u leđa i gurnuli u provaliju.

Ranjene su dokrajčili bacajući na njih ručne granate.