protok vremena

Bivši PNUSKOK-ovac se na sudu nije mogao sjetiti detalja operativnih akcija

12.10.2020 u 17:01

Bionic
Reading

Svjedočenjem bivšeg pomoćnika načelnika zagrebačkog PNUSKOK-a Peje Božića, koji se zbog proteka vremena nije mogao sjetiti detalja operativnih akcija, u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Vladi Rajiću i suoptuženicima za trgovanje informacija iz tajnih uskočkih istraga od 2010. do 2012. godine

Iako se nije mogao sjetiti detalja pojedinih Pnuskokovih operativnih akcija, Božić je kazao da osobe koje sudjeluju u uhićenju osumnjičenika za to doznaju pola sata do sat vremena prije no što osumnjičenike trebaju uhititi.

''Za akciju uhićenja do tog trenutka zna samo nekoliko osoba, a o tome tko će biti obaviješten da se nad nekim provode izvidi odlučuju rukovoditelji'', rekao je Božić. Dodao je da, kao jedan od nadređenih optuženog policajca Marka Svaline, nije znao da se nad njim provode izvidi.

Božić je nadodao da su kolege opisivale Svalinu kao vrijednog operativca, a upitan što bi učinio da je čuo za curenje informacija, svjedok je rekao da bi to prijavio nadređenima.

Svalinin branitelj Ivan Stanić zatražio je da se s Božićevog svjedočenja isključi javnost, navodeći kako bi svjedok mogao pričati o tajnim policijskim akcijama i otkriti identitete policajaca. Tome se usprotivila zamjenica ravnateljice Uskoka Margareta Bulog Grozdanić koja je navela kako je riječ o starim slučajevima koji su bili kompromitirani i da Božić više ne radi u Pnuskoku, a što je sud prihvatio.

Prije Božićevog svjedočenja je razdvojen postupak za Damira Ivića i Željka Biluša koji se nisu pojavili na raspravi zbog obiteljskih odnosno zdravstvenih problema.

Na početku suđenja, koje je uslijedilo čak osam godina od početka istrage i gotovo četiri godine od podizanja optužnice, 13 optuženka odbacilo je sve točke Uskokove optužnice.

Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu, a optuženi policajac Vjekoslav Drnić u međuvremenu je preminuo.

Uskok je, osim njih, uz Biloša i Rajića koji je navodno bio mozak operacije s Igorom Mlinarom, optužio i policajce Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić. U slučaju je, kao najzvučnije ime, optužen i bivši direktor u Ini Josip Petrović, kasnije poznat kao konzultant MOL-a.

U razotkrivanju lanca korumpiranih policajaca koji su prodavali službene podatke Uskok je snimio sate telefonskih razgovora, a navodno su, među ostalim, 'na tržištu' bile informacije o Ivi Sanaderu, Milanu Bandiću, Hrvoju Petraču, narkobiznisu, kao i osjetljivim slučajevima poput afere u HAC-u.