SVE ZBOG CELIBATA

Bivši papa Benedikt XVI. izazvao buru knjigom koja se tumači i kao udar na aktualnog poglavara Katoličke crkve

13.01.2020 u 19:45

Bionic
Reading

Liberalni katolički teolozi i komentatori u ponedjeljak su kritizirali bivšeg papu Benedikta XVI. zbog objave knjige u kojoj čvrsto brani celibat, tvrdeći da time želi utjecati na odluku pape Franje o ređenju oženjenih svećenika u Amazoniji, dok su konzervativni teolozi i komentatori branili bivšeg papu.

Benedikt XVI. više je puta istupao u javnosti od 2013. kada je postao prvi Papa koji je odstupio u 700 godina.

Istup Jozefa Ratzingera dobro oslikava polarizaciju na liberalno i konzervativno krilo Katoličke Crkve, koja ima 1, 3 milijarde pripadnika.

"Jedan Papa dovoljno je kompliciran. Ovo je nered", objavio je na Twitteru John Gehring iz katoličke laičke organizacije Vjera u javnom životu.

"Uz poštovanje prema Benediktu XVI., vrijeme je da ispuni svoje obećanje i bude 'sakriven od svijeta', dodao je.

Knjigu "Iz dubine naših srca", Ratzinger (92) napisao je s gvinejskim kardinalom Robertom Sarahom (74) te u njoj brani celibat svećenika.

Prva Ratzingerova knjiga od kada nije Papa izdana je u vrijeme kada Franjo mora odlučiti hoće li dozvoliti oženjenim muškarcima u zabačenim predjelima Amazonije da se zarede, u iznimnim slučajevima, zbog manjka svećenika u ogromnom i slabo naseljenom području.

Na biskupskoj sinodi u listopadu u Vatikanu predloženo je ređenje oženjenih muškaraca u nekim dijelovima Amazonije, a Papa će odlučiti o tom prijedlogu te o mogućnosti uvođenja trajnog đakonata za žene.

Očekuje se da će Papa uskoro objaviti tekst o tim pitanjima.

Papa nije isključio ograničenu promjenu u specifičnim regijama, ali je snažno podržao instituciju svećenićkog celibata.

U nedjelju je francuski Le Figaro objavio ulomke iz Ratzingerove knjige, a u ponedjeljak je Vatikan izdao priopćenje da papa Franjo podržava celibat kao "dar za Crkvu".

  • +19
Papa Franjo obraća se Rimskoj kuriji Izvor: EPA / Autor: ANDREW MEDICHINI / POOL

Dvojica papa

Zbog percepcije da je Ratzinger objavom knjige možda pokušao utjecati na odluku pape Franje, brojne su bile reakcije na knjigu.

Massimo Faggioli, teolog na američkom Sveučilištu Villanova, nazvao je to Benediktovim "ozbiljnim prijestupom", dodajući da se za mnoge konzervativce koji se protive Franji "Benedikt XVI nikada zapravo nije umirovio".

"Bivši Papa ne bi trebao govoriti javno. Imao je šansu kada je bio Papa. Sada njegovi nasljednici trebaju vladati", rekao je Kurt Martens, profesor kanonskog prava na Catholic University of America u Washingtonu.

Benedikt XVI. izazvao je raspravu prošle godine, kada je u eseju za njemačke novine utvrdio kako su seksualna revolucija 1960-ih, homoseksualci u sjemeništima i opći kolaps morala odgovorni za seksualna zlostavljanja u Katoličkj Crkvi.

Mnogi katolički teolozi tvrde da Ratzinger time želi prebaciti odgovornost s Katoličke Crkve na druge.

Neki su komentatori postavili pitanje koriste li drugi Benedikta za svoje ciljeve jer mu, kako su naveli, njegovo zdravstveno stanje ne dopušta da napiše knjigu te da jedva može razgovarati.

Ratzingerovi pobornici to oštro opovrgavaju.

"Mafija (liberali u Crkvi) se sprema dočepati Benedikta XVI. On je star, ali nije na samrtnoj postelji", objavljeno je na Twitteru tradicionalističkog katoličkog bloga Rorate Caeli.

"Molimo se za Benedikta XVI: neka gospodin drži vukove dalje od njega kako ga ne bi rastrgali dok ne dođe vrijeme njegovog prirodnog odlaska sa zemlje", dodaje se.

Matthew Schmitz, urednik katoličkog časopisa First Things, također je podržao Papu.

"Benedikt XVI. i kardinal Sarah objavili su elokventnu obranu celibata, a ne napad na papu Franju", napisao je na Twitteru.