kršenje autonomije

Bivši ministri vanjskih poslova traže od Johnsona globalni odgovor zbog Hong Konga

01.06.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Sedam bivših britanskih ministara vanjskih poslova zatražilo je od britanskog premijera Borisa Johnsona da formira globalni savez za odgovor na pekinško podrivanje autonomije Hong Konga, piše u ponedjeljak BBC

Kina se suočava sa sve većim kritikama zbog planiranog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, kojim želi odgovoriti na prošlogodišnje masovne prosvjede i nemire u toj bivšoj britanskoj koloniji, koja se od 1997. vratila pod okrilje Kine u sklopu formule 'jedna zemlja, dva sustava'.

Kritičari smatraju da Peking tim zakonom želi smanjiti autonomiju Hong Konga. Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da Velika Britanija neće samo promatrati donošenje takvog zakona.

Prethodno britanska kolonija, Hong Kong je vraćen Kini 1997., ali uz značajnu autonomiju i građanske slobode koje proizlaze iz Temeljnog zakona Hong Konga.

U pismu premijeru bivši ministri vanjskih poslova Jeremy Hunt, David Miliband, Jack Straw, William Hague, Malcolm Rifkind, David Owen i Margaret Beckett izrazili su zabrinutost zbog kineskog "flagrantnog kršenja" Britansko-kineskog sporazuma nametanjem oštrih zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong. Potpisnici pisma su i laburistički i konzervativni ministri vanjskih poslova.

Oni traže od Johnsona uspostavljanje 'međunarodne kontaktne skupine' saveznika za koordinaciju zajedničkog djelovanja, poput Kontaktne skupine za BiH iz 1994.

Glasnogovornik Downing Streeta kazao je da vlada već igra vodeću ulogu s međunarodnim partnerima u pritisku na Kinu da razmisli o predloženom zakonu.

Raab je kazao da predloženi zakon "vrlo jasno krši" autonomiju koju jamči kineski zakon, ali i sporazum iz 1997.