RADOVAN FUCHS

Bivši ministar burne obiteljske povijesti: Tko je HDZ-ov džoker za reformu školstva

09.04.2018 u 15:48

Bionic
Reading

Poznati HDZ-ovac i nekadašnji ministar obrazovanja Radovan Fuchs trebao bi uskoro zasjesti u vruću fotelju voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Time bi se trebao raspetljati čvor u koji su se zapetljali koalicijski partneri HDZ i HNS oko izbora prvog čovjeka u ovom važnom tijelu. Tportal podsjeća na dosadašnju karijeru i životni put čovjeka koji bi trebao provesti reformu obrazovanja

Doduše, prije imenovanja trebalo bi raspisati novi natječaj jer se Fuchs nije ni kandidirao za tu funkciju, ali i poništiti stari, na kojem najbolje ocjene ima HNS-u i ministrici Blaženki Divjak neželjeni Matko Glunčić.

Ekspertnoj radnoj skupini glavni zadatak je praktički blokiran otkada je s njena čela otišao Boris Jokić, jer se interesne skupine nikako ne mogu složiti oko smjera kojim bi trebalo ići hrvatsko obrazovanje.

Sada bi se te (ne)zahvalne uloge trebao prihvatiti Radovan Fuchs, ministar obrazovanja od 2009. do 2011. godine, u vremenu kada je zemljom upravljala premijerka Jadranka Kosor.

Tada je Fuchs, odmah poslije dolaska na visoku dužnost, izbio u prvi plan jer su ga mediji, nakon što su pregledali imovinske kartice, proglasili najbogatijim ministrom u Vladi. Bogatstvo mu se prvenstveno veže uz vrijedne nekretnine.

Pisalo se da posjeduje kuću od 350 kvadrata, vrijednu oko pet milijuna kuna, u zagrebačkim Mlinovima, okućnicu koja vrijedi dodatni milijun, tri stana ukupne površine od 167 metara kvadratnih vrijedne milijun kuna… Prekrasnu vilu sagrađenu u secesijskom stilu Fuchsu i bratu u nasljeđe je, kako je otkrio za Jutarnji 2009. godine, ostavio otac, a stanove očev brat koji je bio bankar, a nije imao djece.

>>> Ministrica Divjak o Fuchsu kao voditelju reforme školstva: Polako...

Kako trenutno ne obnaša nikakvu dužnost, njegova aktualna imovinska kartica nije dostupna te nije poznato je li došlo do promjena u imovinskom statusu.

Intrigantna je povijest Fuchsove obitelji. Preci su mu u Hrvatsku došli iz Njemačke i nastanili se u Slavoniji, točnije u Našicama. Fuchsov djed Hinko bio je trgovac žitom i porijeklom Židov, ali je obitelj kasnije prešla na katoličanstvo. Zanimljivo je da je Fuchs s očeve strane u rodbinskoj vezi s poznatim hrvatskim skladateljem Vatroslavom Lisinskim, čije je pravo ime bilo Ignac Fuchs.

Baka po očevoj strani, Eugenija, porijeklom je bila Mađarica, a odrasla je u Tuzli, dok je Fuchsova majka rođena u Boki kotorskoj. Prvi papinski nuncij u Kraljevini Srbiji bio je Fuchsov rođak po majčinoj strani, a ubijeni bokokotorski biskup Ivo Gugić bio je majčin bratić.

Prije Drugog svjetskog rata Fuchsov otac bio je uspješan poduzetnik, ali mu je poslije rata sva imovina konfiscirana te su mu oduzeta građanska prava. Ubrzo je slijedio novi uzlet i Fuchsov otac bio je jedan od osnivača Hrvatske gospodarske komore, a potom i Tekstil prometa, današnjeg Croatia tekstila.

Jedno vrijeme je kao predstavnik Astre živio i radio u Istočnom Berlinu, gdje je Radovan Fuchs završio osnovnu školu i tri razreda srednje škole. Fakultet je završio u Zagrebu. Radovan Fuchs po struci je veterinar, a akademski stupanj doktora znanosti iz područja toksikologije i farmakologije stekao je u Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali.

  • +13
Radovan Fuchs Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus

U struci je radio od 1980. do 1993. kao istraživač i voditelj na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, na koji se i vratio nakon odlaska iz Ministarstva obrazovanja 2011.

Iako se već javljaju kritičari koji se ne slažu s Fuchsovim izborom, riječ je o HDZ-ovu kadru s bogatim iskustvom na upravljačkim funkcijama u sektoru obrazovanja.

Osim što je već bio ministar obrazovanja ili, preciznije, znanosti, obrazovanja i športa, kako se to ministarstvo tada zvalo, Fuchs se u ministarsku fotelju prebacio iz one državnog tajnika za visoko obrazovanje, gdje je došao 2008. s pozicije pomoćnika ministra za međunarodnu suradnju. U Ministarstvu obrazovanja radio je u dva navrata po sedam godina.

  • +2
Sastanak za izbor šefa Ekspertne skupine za kurikulum Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

U razdoblju od 1993. do 2000. obnašao je dužnost pomoćnika ministra za međunarodnu znanstvenu i tehničku suradnju u Ministarstvu znanosti i tehnologije, a u to vrijeme bio je i član Vladina povjerenstva za sigurno rukovanje kemikalijama. I potom, u drugom navratu, kao što smo već spomenuli, od 2004. do 2011. godine, što je završilo porazom HDZ-a od Kukuriku koalicije na izborima.

Vrijedi istaknuti da je Fuchs 2000. godine izašao iz HDZ-a i s Matom Granićem i Vesnom Škare Ožbolt osnovao Demokratski centar (DC). Na osnivačkom saboru imenovan je jednim od tri potpredsjednika stranke. Kako DC nije zaživio kao ozbiljnija politička opcija, Fuchs se ubrzo vratio u okrilje HDZ-a.

Ministarski mandat Radovana Fuchsa obilježio je sukob sa zagrebačkim Sveučilištem zbog paketa od tri zakona kojima je pokušao urediti područje znanosti i visokog obrazovanja, a njime nisu bili zadovoljni ni sindikati te su posebno oko sustava e-matice padale teške riječi.

Na Sveučilištu su strahovali da će, ako Fuchs progura svoju mini reformu, izgubiti autonomiju, raspolagati s manje novca te da će procvjetati biznis na privatnim visokim učilištima.

Tijekom mandata za pohvalu mu je bio model financiranja visokog obrazovanja, kojim se omogućilo besplatno obrazovanje za one koji redovito ispunjavaju svoje obaveze. Spomenimo i to da se tadašnji ministar Fuchs pokušao obračunati s korupcijom te je prijavio dio nakladnika koji tiskaju školske knjige Državnom odvjetništvu zbog sumnje da daju mito ravnateljima i učiteljima kako bi se njihovi udžbenici koristili u nastavi.