BiH

Bivši ministar sigurnosti Mektić odbacio optužnicu za zloporabu položaja

05.03.2020 u 11:26

Bionic
Reading

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i aktualni zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dragan Mektić izjasnio se u četvrtak na Sudu BiH kako se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti

'Situacija je svakog dana sve konfuznija. Trebao bih se i pod dva ili tri puta prekrižiti kada izlazim iz sudnice', kazao je Mektić ironično novinarima nakon što je okončano ročište o izjašnjenju optuženih o krivnji.

Uz Mektića optužena su i dvojica njegovih bivših suradnika, predstojnik ureda Igor Golijanin i pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Samir Agić kao i Edin Garaplija, ravnatelj Instituta za zaštitu od požara iz Sarajeva.

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su pogodovali određenim dobavljačima koji su sudjelovali na javnom natječaju za opremanje službi civilne zaštite te tako oštetili državni proračun.

Projekt je bio vrijedan nešto manje od 200 tisuća eura, a financiran je iz fondova Europske unije.

Mektić je i u četvrtak ponovio ranije tvrdnje kako je optužnica temeljena na "lažnim, netočnim i izmišljenim konstrukcijama".

'Žalosno je što sama tužiteljica ( ovom predmetu) ali i glavna tužiteljica Gordana Tadić ne razumiju što je proračun i kako se koncipira', kazao je Mektić pojašnjavajući kako natječaj nema nikakve veze s proračunom, nego s donatorskim sredstvima čiji je utrošak izravno nadzirala EU i potvrdila da je proveden na regularan način.

Mektić uporno tvrdi kako je cijeli slučaj 'montiran' jer mu se glavna tužuiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić pokušava osvetiti zbog toga što je kao ministar kritizirao rad državnog tužiteljstva.