izbori u ukrajni

Bivši komičar na čelu Ukrajine ponudio politički savez stranci rock zvijezde

21.07.2019 u 23:00

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenskij, čija stranka uvjerljivo vodi na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju s 43,9 posto glasova prema izlaznim anketama, rekao je da su mu prioriteti završiti rat na istoku i borba protiv korupciju te je na pregovore pozvao Glas, stranku rock zvijezde

"Zahvaljujemo ukrajinskom narodu na toj podršci... Nećemo izdati Ukrajince", rekao je predsjednik Ukrajine u sjedištu svoje stranke.

Rekao je da su mu sada glavne zadaće okončanje rata s proruskim separatistima na istoku Ukrajine u kojem je u pet godina poginulo gotovo 13.000 ljudi te borba protiv korupcije.

Četiri druge stranke bi prema tim anketama trebale prijeći izborni prag od 5 posto glasova potrebnih za ulazak u parlament, navodi konzorcij "Exit Poll National" koji okuplja tri instituta.

To su proruska Oporbena platforma s 11,5 posto, koju slijede tri prozapadne stranke: Europska solidarnost bivšeg predsjednika Petra Porošenka s 8,9 posto, Domovina bivše premijerke Julije Timošenko te stranka Glas, koju vodi rock zvijezda Svjatoslav Vakarčuk.

Upravo je tu stranku na pregovore pozvao Zelenskij, bivši komičar i novak u politici pa je i stranku nazvao Sluga naroda prema popularnoj seriji u kojoj je glumio.

"Zadovoljstvo nam je pozvati Vakarčuka" na pregovore, izjavio je Zelenskij.

  • +12
Volodmir Zelenskij Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zahvaljujući masovnom sudjelovanju mladih kandidata bez političkog iskustva, 50 do 70 posto zastupnika bit će nova lica u parlamentu, navode stručnjaci.

To je zaokret u toj bivšoj sovjetskoj republici u kojoj su političkom scenom vladale elite stasale u doba Sovjetskog Saveza.

Zelenskij je navečer u nedjelju rekao da ima "više kandidata" za premijersku dužnost i naglasio da šef vlade mora biti "novo lice", ali i "ekonomski stručnjak".

Prvi rezultati očekuju se u ponedjeljak ujutro.

Od ukupno 450 parlamentarnih mjesta, neće biti popunjeno njih 26 za Krim, ukrajinski poluotok koji je 2014. anektirala Rusija i na separatističkim pobunjenim područjima na istoku.