nije u dobrim odnosima s vlašću

Bivši kazahstanski predsjednik pojavio se u javnosti, niječe sukobe među elitom

18.01.2022 u 15:09

Bionic
Reading

Bivši kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev pojavio se u utorak prvi put nakon nemira koji su pogodili bivšu sovjetsku republiku ovaj mjesec i u video obraćanju rekao da nema sukoba među elitom u zemlji.

Nazarbajev, koji je tri desetljeća vladao državom što proizvodi naftu, rekao je da je ostao u Kazahstanu tijekom najgoreg nasilja.

Nemiri su izbili zbog naglog povećanja cijena goriva za automobile te su prerasli u antivladin pokret, a bijes javnosti usmjeren je na 81-godišnjeg Nazarbajeva. Ured glavnog tužitelja priopćio je da je ubijeno najmanje 225 ljudi.

Govoreći dva tjedna nakon početka prosvjeda, Nazarbajev je rekao da više nije na čelu najbogatije srednjoazijske države.

"...Predao sam svoje (predsjedničke) ovlasti predsjedniku Kasimu-Džomartu Tokajevu 2019. godine i od tada sam umirovljenik, a sada (živim) u mirovini u glavnom gradu Kazahstana i nisam nikamo otišao", rekao je ciljajući na glasine da je bio u inozemstvu.

"Predsjednik Kasim-Džomart Tokajev ima pune ovlasti", rekao je.

Nazarbajevljev iznenadni nestanak tijekom prosvjeda i pritvaranje bivšeg šefa državne sigurnosti Karima Masimova pod optužbom za izdaju potaknuli su razgovore o razdoru između bivšeg predsjednika i njegova nasljednika Tokajeva.

"Nema sukoba ili konfrontacije unutar elite", rekao je Nazarbajev dodajući da su "glasine o ovome potpuno neutemeljene".

Na vrhuncu nemira, Tokajev je rekao da preuzima dužnost predsjednika vijeća sigurnosti, a to je pozicija koja je Nazarbajevu ostavila široke ovlasti nakon što je podnio ostavku na mjesto predsjednika.

Nakon što su sigurnosne snage obnovile kontrolu nad zemljom od 19 milijuna stanovnika, Tokajev je rekao da želi da oni koji su svoje bogatstvo stekli pod vlašću Nazarbajeva podijele svoje bogatstvo s javnošću.

Od 15. siječnja sva tri Nazarbajevljeva zeta podnijela su stavke na visoke položaje u državnim tvrtkama i poslovnoj lobističkoj skupini, a Tokajev je smijenio nećaka bivšeg predsjednika s drugoga najvažnijeg mjesta u Odboru za nacionalnu sigurnost.