BERTIE AHERN

Bivši irski premijer odlazi iz politike

31.12.2010 u 08:57

Bionic
Reading

Bivši irski premijer Bertie Ahern, važan čimbenik irskog gospodarskog rasta krajem 90-ih i mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj, najavio je u četvrtak svoj odlazak iz političkog života nakon što je 33 godine bio zastupnik u parlamentu i predsjednik vlade od lipnja 1997. do svibnja 2008.

Bertie Ahern (59) je na sjednici stranke na vlasti Fianne Fail (desni centar) objavio da se neće kandidirati na idućim izborima. 'Došlo je vrijeme da se povučem, da predam štafetnu palicu i pustim druge da nastave utrku', rekao je irski politički čelnik.

Sadašnji irski premijer Ben Cowen, koji je za Ahernove vlade bio ministar financija, pohvalio je 'najizvrsnijeg političara našeg naraštaja u ovoj zemlji', podsjetivši na 'njegov znatan doprinos irskom javnom životu' zbog toga što je uspješno završio mirovni proces kojim je zaustavljen tridesetogodišnji sukob u Sjevernoj Irskoj.

Drugi njegov uspjeh je što je odmah nakon dolaska na vlast u lipnju 1997. uvelike pridonio rekordnom rastu irskog gospodarstva. Irska, koju su tada prozvali 'keltskim tigrom', imala je 2006. rast od 6 posto na godišnjoj razini, a nezaposlenost, koja je u 1980-im iznosila 18 posto, bila je najniža u Europskoj uniji, 4,3 posto.

Uvjereni Europejac, Ahern je bio prvi irski politički čelnik koji je osvojio tri uzastopna mandata u parlamentu i najmlađi premijer u novijoj irskoj povijesti.

Zbog svoje otpornosti na raznorazne afere iz kojih je uvijek izlazio bez posljedica, prozvali su ga i 'teflonski taoiseach (premijer)'. Ipak, 2008. je podnio ostavku na dužnost nakon jedanaest godina na vlasti. Ispitan je u istrazi o prihodima početkom 1990-ih koji su ocijenjeni sumnjivima.