PODIGAO PRAŠINU

Bivši haški sudac upozorava: Karadžić i Mladić mogli bi biti oslobođeni

30.01.2019 u 10:35

Bionic
Reading

Bivši haški sudac Christoph Flügge u intervjuu za njemački list Die Zeit kritizirao je rad nekih sudaca i smatra apsurdnom odluku o smjeni sudaca Merona, Agiusa i Liua u žalbenim procesima Karadžiću i Mladiću. Flügge je prije nekoliko dana, 'iz ne samo privatnih razloga', podnio ostavku

Bivši haški sudac smatra apsurdnom odluku francuskog kolege Jean-Claudea Antonettija da prihvati zahtjev Mladićeve i Karadžićeve obrane i iz žalbenog postupka isključi suce Theodora Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua. Evo dijela intervjua koji je Christoph Flügge dao za njemački Die Zeit, a prenio ga je Deutsche Welle.

Flügge je kazao da suci Haškog tribunala nisu podjednako kompetentni.

'Tu je mnogo izvanrednih sudaca. A onda dolaze i oni koji spadaju u široke mase. Ali za neke se pitam - kako su uopće postali suci', kazao je bivši sudac Haškog suda.

Na upit novinara da razjasni na koga misli i odnosi li se njegova primjedba na izrazito kontroverznog francuskog suca Jean-Claudea Antoanettija, koji je donio oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, Flügge nije želio govoriti o imenima, ali je upozorio na ono što se događa u žalbenim procesima Karadžiću i Mladiću, koji su osuđeni na prvoj instanci.

>>> Što se to događa? Meron se povukao iz Žalbenog vijeća Karadžiću nakon što su mijenjani suci i u procesu Mladiću

'U revizijskim procesima nadležni sudac udovoljio je molbi branitelja koji su ciljali na to da se suci proglase pristranima. Suci su potom zaista zamijenjeni - pod obrazloženjem da su sudjelovali u sličnim procesima pred Haškim sudom. To je apsurdno. Naravno da se Haški tribunal morao baviti istim povijesnim događajima - to je neizbježno. Kolega koji je ustanovio pristranost je iz neznanja o pravu ili iz ignorancije isključio te suce', smatra Christoph Flügge.

  • +4
Radovan Karadžić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na upit smatra li zamislivim to da se Karadžić i Mladić na kraju izvuku odgovorio je da postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u Božjim rukama. 'Ništa nije nemoguće. I na sudu rade ljudi koji rade greške', poručio je ovaj sudac u intervjuu za Die Zeit.

Kazao je i da iz udruga žrtava stalno čuje da su duboko zabrinuti oko toga. 'Pitaju se hoće li Mladić i Karadžić na kraju biti oslobođeni', naveo je Flügge. U predmetu Karadžić pravomoćna presuda trebala bi biti donesena brzo, već narednih mjeseci.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u razgovoru za BIRN BiH potvrdio je zabrinutost o kojoj govori Flügge.

'U kuloarima MMKS-a govori se o tome da Rusija itekako vrši pritisak, ne samo na suce, već na cjelokupan UN-ov sustav, kako bi se Karadžić i Mladić oslobodili. Cijela ova priča koja je nastala smjenom sudaca iz vijeća, kad su u pitanju i Mladić i Karadžić, daje nam pravo da izražavamo sumnju u sve ovo što se događa', kazao je Tahirović.

On je naglasio da Flügge 'spada u red sudaca koji su presuđivali na osnovi relevantnih dokumenata i činjenica'. Flügge je 2008. godine imenovan za suca Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a 2011. izabran je za suca MMKS-a. Bio je jedan od onih koji su donijeli prvostupanjsku presudu Mladiću te Zdravku Tolimiru.