povratak kući

Bivši gruzijski predsjednik Saakašvili vratio se u Ukrajinu

29.05.2019 u 20:50

Bionic
Reading

Bivši gruzijski predsjednik Mihael Saakašvili vratio se u Ukrajinu dan nakon što mu je novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obnovio ukrajinsko državljanstvo, više od godinu dana nakon što ga je iz zemlje izbacio bivši predsjednik Petro Porošenko.

Mašući ukrajinskim i gruzijskim zastavama, deseci njegovih pobornika dočekali su ga pjevajući ukrajinsku himnu i skandirajući "Miša" u glavnoj zračnoj luci Kijeva.

"Jako sam sretan", rekao je Saakašvili novinarima. "Uz milijune Ukrajinaca koji s novim predsjednikom i novom ekipom imaju povijesnu šansu, želim sudjelovati u izgradnji nove zemlje", rekao je.

"Ako novi predsjednik i njegova ekipa trebaju moje savjete, tu sam da im pomognem", dodao je Saakašvili i dodao da ne planira nikakvu funkciju u vladi, niti kandidiranje za prijevremene parlamentarne izbore 21. srpnja.

Jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, "Ukrajina može učinit proboj i postati najuspješnija u Europi", ocijenio je. 

Saakašvili je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013., a 2015. ga je Porošenko imenovao guvernerom Odese. Najprije Porošenkov saveznik, Saakašvili je s vremenom postao jedan od njegovih najoštrijih protivnika, optužio ga je za korupciju i organizirao prosvjede kako bi ga svrgnuli.

Nakon što mu je Porošenko oduzeo ukrajinsko državljanstvo u srpnju 2017. kad mu je već bilo oduzeto gruzijsko državljanstvo, postao je apatrid.