IZBORI U GVATEMALI

Bivši general Perez pobjednik predsjedničkih izbora

07.11.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Bivši general Otto Perez Molina koji je u predizbornoj utrci obećao da će se odlučno obračunati s organiziranim kriminalom u Gvatemali, službeno je u noći na ponedjeljak proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora nakon prebrojavanja oko 90 posto glasačkih listića

'Proglašavamo Domoljubnu stranku (generala Pereza) pobjednikom izbora', priopćila je za radio i televiziju predsjednica Vrhovnog izbornog suda (TSE) Maria Eugenia Villagran.

'Sve Gvatemalce (...) i one koji nisu glasovali za Otta Pereza pozivam da se ujedine i zajedno rade u iduće četiri godine', istaknuo je šezdesetjednogodišnji bivši vojni dužnosnik prozvan 'general mira', proglasivši pobjedu sa 55,2 posto glasova birača.

Njegov protukandidat Manuel Baldizon (41) osvojio je 44,8 posto, nakon prebrojavanja 90 posto glasačkih listića.

Ovo je bio drugi krug predsjedničkih izbora u kojemu su se natjecala dvojica kandidata koji su obećali da će iskorijeniti nasilje i siromaštvo, dva najveća zla što haraju ovom malenom srednjoameričkom zemljom.

Gvatemala je jedna od najopasnijih zemalja svijeta, s 18 ubojstava svakoga dana, što je šesterostruko više od svjetskog prosjeka.

Prvi krug izbora održan je 11. rujna, kada je obnovljen i saziv Kongresa u kojemu sjedi 158 zastupnika.