krivotvorene isprave

Bivši đakovački gradonačelnik Vinković radit će za opće dobro

22.10.2018 u 13:44

Bionic
Reading

Zoran Vinković, bivši gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik, nepravomoćno je u Osijeku osuđen na deset mjeseci zatvora zbog krivotvorenja isprava, ali mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro

Vinković se nije pojavio na izricanju presude, a u sudnici su bili samo novinari i sudac Mladen Radičević. Osuđen je sa sedam mjeseci zatvora za svaku od dvije točke optužnice, iz čega proizlazi jedinstvena kazna od 10 mjeseci. Za jedan dan zatvora, odradit će dva sata.

'Sud cijenio činjenicu da nema štete za državni proračun, nije nitko oštećen, i da je okrivljenik trenutno na birou, prima naknadu od 1900 kuna. Otegotna je, pak, njegova ranija osuđivanost na sudu u Zagrebu', obrazložio je sudac Radičević, piše Večernji list.

Riječ je, ukratko, o malverzacijama oko zakupa poljoprivrednog zemljišta u Đakovu 2012. i 2013., dok je bio gradonačelnik. Iako je znao da zakupci, njih ukupno 13, nisu djelomično ili uopće platili račune za zakup, zapovjedio je nadležnim službama u gradskoj upravi da im izdaju potvrde kao da su podmirili sav dug. Lažne je potvrde potpisao i ovjerio pečatom Grada Đakova, a one su potom dostavljene državnoj Agenciji za poljoprivredna zemljišta.

'Bio sam gradonačelnik Đakova 16 godina. Želio sam pomoći ljudima koji su bili u teškoj situaciji, kojima je poljoprivreda bila jedini izvor prihoda. Tim su ljudima banke 'sjedale' na kuće i farme, prijetila je opasnost da će ostati bez njih. Nisam znao da time činim kazneno djelo, a nikakva šteta nije nastala ni Gradu, ni županiji, niti za Ministarstvo poljoprivrede' branio se Vinković na sudu.

Obrana je najavila žalbu. Tužitelj je, pak, relativno zadovoljan, no tražili su 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora, pa će o žalbi naknadno odlučiti.

  • +3
Zoran Vinković nije došao na čitanje presude Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX