PAD WOLFGANGA SCHUESSELA

Bivši austrijski kancelar iz politike otišao zbog korupcije

06.09.2011 u 19:19

Bionic
Reading

Odluka bivšeg austrijskog saveznog kancelara Wolfganga Schuessela da napusti politiku intenzivirala je početkom tjedna rasprave o mogućim korupcijskim slučajevima u austrijskoj politici i usredotočila pozornost na odnose u Austriji za vrijeme njegove vlade

Wolfgang Schuessel izjavio je u ponedjeljak da daje ostavku na dužnost zastupnika u austrijskome parlamentu. Prema njegovim riječima, njegova se ostavka ne bi trebala tumačiti kao priznanje krivice, ali povlačenjem iz politike on želi olakšati rad pravosuđa.

Schuessel je u novije vrijeme čak i unutar svoje Austrijske pučke stranke (OeVP) bio izvrgnut pritisku, jer se nekoliko ministara iz njegove koalicijske vlade koju je vodio od 2000. do 2007. našlo na meti pravosudne istrage ili su pak u medijima obilježeni kao mogući sudionici u aferi vezanoj za austrijski Telekom.

Telekom Austria, tvrtka koja se dijelom nalazi u vlasništvu austrijske države, prema brojnim tvrdnjama u austrijskoj javnosti upravo je u vrijeme kancelara Schuessela uživala prednosti nasuprot konkurentima, a javile su se i izravne optužbe za korupciju. Schuessel se do početka ovoga tjedna nije izjašnjavao o tome slučaju.

U ponedjeljak je izjavio kako svojom ostavkom želi pridonijeti da pravosuđe objektivno rasvjetli slučaj, 'neovisno o svakom političkom utjecaju ili medijskoj osudi'. Schuessel je poručio kako se ne osjeća odgovornim za moguće nepravilnosti, ne poričući mogućnost da ih je stvarno bilo.

Sadašnji predstavnik OeVP-a u vladajućoj koaliciji, vicekancelar Michael Spindelegger, izjavio je da stranka duguje zahvalnost Schuesselu, jer je reformama što ih je pokrenuo modernizirao Austriju i načinio ju konkurentnijom.

Predstavnici drugih stranaka međutim poručili su kako je Schuessel već davno trebao dati ostavku, a Slobodarska stranka čak tvrdi da ostavka predstavlja 'neizravno priznanje' za nepravilnosti.

Schuessel i nakon odlaska iz politike ostaje član nadzornog odbora energetskog koncerna RWE.