MOSHE KATSAV

Bivšem izraelskom predsjedniku tužba za silovanje

08.03.2009 u 18:23

Bionic
Reading

Izraelski glavni tužitelj u nedjelju je odlučio optužiti bivšeg predsjednika Moshea Katsava za silovanje i seksualno uznemiravanje, priopćilo je ministarstvo pravosuđa

'Nakon zatvaranja istrage glavni tužitelj je odlučio optužiti Moshea Katsava za seksualne prijestupe prema nekoliko svojih djelatnica u doba dok je bio ministar turizma i predsjednik, a najteža optužba se odnosi na silovanje i seksualno uznemiravanje', prema priopćenju ministarstva.

Katsav bi mogao biti osuđen na 16 godina zatvora. Ministarstvo nije preciziralo kada će biti optužen, ali izraelski mediji drže da će se to dogoditi sljedećih dana.

Odluka o optužbi je donesena nakon što je tužiteljstvo zaključilo da su svjedočenja oštećenih vjerodostojna i da postoji dovoljno dokaza za optužbu, precizira ministarstvo.

Katsav (63) je zbog sumnji za seksualno uznemiravanje dao ostavku na dužnost izraelskog predsjednika 29. lipnja 2007. U travnju 2008 odbio je pogodbu s tužiteljstvom koje mu je nudilo blažu optužnicu u zamjenu za priznanje krivnje.

Katsavov je pomoćnik u nedjelju za Izraelski radio rekao da je bivši predsjednik zadovoljan zbog podizanja optužnice budući da će na sudu moći dokazati svoju nedužnost.