istočna bosna

Bivšem časniku bosanskih Srba devet godina zatvora za genocid u Srebrenici

16.10.2020 u 12:01

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u petak na devet godina zatvora bivšeg pripadnika vojske bosanskih srba Srećka Aćimovića nakon što ga je proglasio krivim za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima u istočnoj Bosni

Aćimović je tijekom rata u BiH bio zapovjednik bataljuna u Zvorničkoj brigadi vojske bosanskih Srba a postrojba kojom je zapovijedao je u razdoblju od 14. do 16. srpnja 1995. godine sudjelovala je u operacijama čiji je cilj bio likvidacija bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja Srebrenice te progon žena i djece.

Sud je to okvalificirao kao počinjenje kaznenog djela genocida utvrdivši kako je Aćimović sudjelovao u zločinačkom pothvatu čiji je krajnji cilj bio poptuno uništenje i eliminacija Bošnjaka iz Srebrenice kao etničke skupine.

Aćimović se tijekom suđenja branio navodeći kako je zapravo odbio izravne zapovijedi za ubijanje zarobljenika.

Njegova se obrana temeljila na priznanju kako je doista bilo masovnih likvidacija zarobljenika nakon pada Srebrenice ali da on i njegova postrojba u tome nisu sudjelovali.

„Na žalost, zločin nije spriječen. Ja nisam sudjelovao u tome ali nisam mogao spriječiti ubijanje“, kazao je Aćimović u završnoj riječi na suđenju dodajući kako iskreno žali zbog nedužnih žrtava.

Na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Sudu BiH u nizu presuda utvrđeno je kako su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba na područu Srebrenice počinii genocid ubivši više od sedam tisuća Bošnjaka.

Za taj su zločin osuđeni i ratni politički i vojni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.