BAUK NAJAVIO PROMJENE

'Bivša vlast je udrugama davala novac bez kontrole'

06.03.2012 u 16:38

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk danas je u Zagrebu u vezi s transparentnim trošenjem novca namijenjenog udrugama istaknuo kako ne bi toliko odgovornost stavljao na udruge koliko na vlast lokalnu ili državnu.

‘Prilikom odobravanja novca iz proračuna svaka udruga treba dostaviti izvješće o tome što je učinila u prošloj godini i - ako nema dovoljno kvalitetnog izvješća i opravdanja na što je novac potrošen - ne bi trebala dobiti novac. To bi bila najblaža kazna, a postoji li i neki drugi aspekt trošenja novca koji zadire u prekršajne ili neke druge odredbe, to je još veći razlog da takve udruge ne budu financirane iz proračuna. No, ne bih stavljao toliko odgovornost na udruge koliko na vlast lokalnu ili državnu’, objasnio je ministar Bauk na novinarski upit o transparentnosti trošenja novca namijenjenog udrugama za današnjeg javnog savjetovanja o dosadašnjim izazovima u provedbi Zakona o udrugama.

Dodao je da udruge djeluju u različitim aspektima, Ministarstvo uprave kontrolira samo doregistracijski dio, a dio rada u sadržajnom smislu kontroliraju ministarstva koja odobravaju sredstva. ‘Vrlo često se sredstva iz proračuna, bilo lokalnih ili iz državnog, usmjeravaju udrugama bez kontrole, pa vjerujem da će ta kontrola, barem što se tiče vlade, biti vrlo brzo uspostavljena i funkcionirati puno bolje nego dosad’, rekao je Bauk.

Bauk o udrugama NK Dinamo i HNS

Vladin Ured za udruge organizirao je danas u suradnji s Ministarstvom uprave javno savjetovanje o dosadašnjim izazovima u provedbi Zakona o udrugama kojim se, deset godina nakon stupanja na snagu, razmatraju mogućnosti rješavanja nekih uočenih problema i predlažu rješenja kroz izmjene i dopune.

Skup je organiziran u sklopu IPA 2009 projekta ‘Jačanje kapaciteta vladinog Ureda za udruge za izgradnju učinkovitog partnerstva s organizacijama civilnog društva u borbi protiv korupcije’, a otvorio ga je ministar uprave Arsen Bauk.

Ministar Bauk rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje da bi izmjene zakona, među ostalim, trebale promijeniti odnos prema sportskim udrugama i da one ne bi trebale biti obuhvaćene tim zakonom, nego posebnim zakonom o sportu i sportskoj sekciji, što je Ministarstvo sporta već i najavilo. S obzirom na financijski dio, po sadašnjim propisima mjerodavna tijela mogu reagirati neovisno o tome je li riječ o udrugama ili o tvrtkama, smatra Bauk.

Filozofija slobodnog udruživanja građana jest da onaj tko nije zadovoljan može osnovati novu udrugu. Kad je riječ o sportskim udrugama, ministar Bauk je rekao kako one imaju prava koja drugi nemaju, što pokazuje da taj zakon ne treba biti primjenjiv na sportske klubove i u tom će smjeru ići izmjene. Sportske udruge čine 38 posto ukupnog broja udruga, napomenuo je.

Obnašatelj dužnosti ravnatelja vladinog Ureda za udruge Igor Vidačak rekao je kako je teško pomiriti zahtjeve udruga za većom autonomijom u radu i potrebe i zahtjeve za kvalitetnijim nadzorom pogotovo nad onim udrugama koje se financiraju izravno ili neizravno iz državnog proračuna.