PREBJEGLA U JUŽNU KOREJU

Bivša prosjakinja iz Sjeverne Koreje postala kuharska TV zvijezda

27.07.2013 u 16:06

Bionic
Reading

U haljini cvjetnog uzorka i obojene kose Kim Ha-na nije nimalo nalik djevojčici koja je nekoć prosjačila i tri puta riskirala život pokušavajući pobjeći iz Sjeverne Koreje u čemu je konačno uspjela u dobi od 15 godina, a danas je kuharska zvijezda na južnokorejskoj televiziji

Kim (25), živi u 2005. u Južnoj Koreji, a nedavno se proslavila nastupajući u televizijskom kulinarskom šou Masterchef.

Nada se kako će joj slava pomoći da pronađe oca kojega je posljednji put vidjela kada su prelazili granicu između Sjeverne Koreje i Kine pokušavajući izmaknuti sjevernokorejskim graničarima.

Njezino teško djetinjstvo razgalilo je srca južnokorejskih gledatelja, a umijeće kombiniranja jela iz dviju Koreja zadivilo suce popularnog kulinarskog natjecanja.

Kada je Kim bila djevojčica, roditelji su joj pobjegli iz Sjeverne Koreje i ostavili kćer da se brine sama o sebi. Napustila je školu i dan za danom borila za goli život.

Tri je godine bila 'kotjebi', kako se u Sjevernoj Koreji nazivaju djeca prosjaci, spavala na ulici, molila za hranu i krala. Po njezinim riječima, u to je vrijeme jela sve do čega je stigla, od vilinih konjica, žaba pa do miševa.

Osim što se nada da će joj nastup u Masterchefu pomoći da pronađe oca, Kim želi promijeniti predrasude Južnokorejaca o prebjezima iz Sjeverne Koreje koji, smatra ona, trebaju pošten odnos, a ne sažaljenje.

'Želim dokazati da se i prebjezi mogu pod jednakim uvjetima brinuti sami za sebe i da im može ići dobro u životu', rekla je Kim koja sanja rodni Orang u Sjevernoj Koreji i želi pomoći nekadašnjim sunarodnjacima.

'Kao kotjebi nisam si mogla priuštiti bilo kakav san, pogotovo ne onaj da jednoga dana postanem kuharski majstor. Kuhanje je za mene bilo nešto što je značilo samo to da ne gladujem, a ne nešto što će mi biti gušt', rekla je Kim.

'Živim za dan kada ću moći nešto skuhati malim prosjacima kakva sam i sama nekoć bila', kaže bivša prosjakinja, a danas južnokorejska kuharska zvijezda.