ISTRAŽIVANJE PREFERENCIJA

Bitka za svaki glas - gdje SDP raste, a Most pada i što je s HDZ-om?

01.09.2016 u 21:13

Bionic
Reading

Koliko će zastupnika Narodne koalicije, HDZ-ovaca i njihovih partnera te mostovaca, a koliko zastupnika Jedine opcije okupljene oko Živog zida i IDS-ovaca sjediti u Saboru nakon prijevremenih parlamentarnih izbora iduće nedjelje, pokušava otkriti veliko HRT-ovo istraživanje preferencija koje je na uzorku od 1.000 ljudi radila agencija Hendal

Na red su u četvrtak stigli i rezultati istraživanja biračkih preferencija za 6 i 7. izbornu jedinicu, a sutra će biti poznati i rezultati istraživanja za preostale dvije izborne jedinice: 1. i 4. nakon čega će biti popunjeno svih 140 zastupničkih fotelja u 10 izbornih jedinica na koliko ih je podijeljena Hrvatska, podsjeća HRT

6. izborna jedinica

U izbornoj jedinici koja obuhvaća jugoistočni dio Grada Zagreba i Zagrebačke županije te cijelu Sisačko-moslavačku, opet će se voditi bitka doslovce za svaki glas. Razlika između dvije glavne političke opcije, koja je u studenome bila manja od 2 i pol postotka u korist SDP-a, sad je još manja. Zapravo zanemariva. Samo 0,2 postotna boda. HDZ osvaja 27,4 posto, a SDP-ova koalicija 27,2 posto glasova birača. Izborni prag, sa 7,8 posto prelazi savez oko Živog zida, na čijoj je listi prvi Juro Martinović. Most dobiva 4,7%, a savez Za premijera Milana Bandića 3,9% glasova birača.

Preračunaju li se glasovi u zastupničke mandate, HDZ ih dobiva šest, što je jedan više nego u prošlom sazivu. SDP dobiva šest zastupnika, kao i u prošlom sazivu, a koalicija oko Živog zida jedan i Most jedan. Mandat jedinog Bandićeva dosadašnjeg zastupnika iz 6. izborne jedinice - Miodraga Deme, zasad je upitan. Neodlučnih birača u ovoj je izbornoj jedinici 24,3 posto. Statistička pogreška na ovom iznosu iznosi +/- 3,1 posto.

7. izborna jedinica

SDP - raste, HDZ - stabilan, Most - pada. Tako bi se najkraće mogla opisati trenutačna situacija u izbornoj jedinici koja obuhvaća južni dio Grada Zagreba, jugoistočni dio Zagrebačke, istočni dio Primorsko-goranske i cijelu Karlovačku županiju. Koalicija koju predvodi SDP osvaja 32,2 posto glasova, drugi je HDZ s 26,8 posto, a treći Most sa 8,3 posto glasova birača. Živi zid je četvrti s 4,6 posto..

Pretočeno u zastupničke mandate, SDP dobiva sedam zastupnika, HDZ pet, Most jednog, a Živi zid možda jednog. Zanimljivo da u izbornoj jedinici koja je 'domaća' lideru Živog zida, Živi zid ne raste, pa bi Ivan Sinčić kao jedini izgledni zastupnik odavde, jedini mogao i ostati. No titulu gubitnika anketa ipak dodjeljuje Milanu Bandiću, koji je u ovoj jedinici na zadnjim izborima prešao prag. U ovoj je izbornoj jedinici neodlučnih birača oko 19,2 posto. Statistička pogreška na promatranom uzorku iznosi +/- 3,1 posto.

Na 112 dosad zauzetih mjesta u Saboru sjedi: 49 zastupnika Narodne koalicije, 45 HDZ-ovaca i njihovih partnera, 10 mostovaca, pet zastupnika Jedine opcije okupljene oko Živog zida i tri IDS-ovca.

442541,442372,442208,442043