cro demoskop

Bitka za pobjedu na izborima vodit će se u Slavoniji i na sjeveru Hrvatske

11.06.2020 u 14:23

Bionic
Reading

HDZ na nacionalnoj razini više nije prvi izbor birača, a najnovije istraživanje CRO Demoskopa otkriva kako političke stranke stoje po regijama

Restart koalicija, koja po CRO Demoskopu u lipnju "drži" prvo mjesto, u Dalmaciji osvaja 20,1 posto glasova, u Istri i Primorju 34,7 posto, u Slavoniji 25,9 posto, pokazalo je najnovije mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskopa koje je za RTL početkom lipnja provela agencija Promocija plus, a evo kako stranke stoje po regijama.

Središnja i gorska Hrvatska problem su za Restart jer tamo tradicionalno lijevije opcije ne kotiraju dobro, što se vidi po 21,1 posto. Sjeverozapadna Hrvatska zato je na 32,2 posto i zagrebačka regija 29 posto.

Dok HDZ u Dalmaciji, Slavoniji te središnjoj i gorskoj Hrvatskoj prelazi 30 posto, u Istri i Primorju te zagrebačkoj regiji je na ispod 20 posto potpore birača. Blizu 30 posto je i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Domovinski pokret Miroslava Škore sa svojom koalicijom, koju čine Hrvatski suverenisti te Blok za Hrvatsku, najjači su u srednjem dijelu Hrvatske s 21,1 posto, kao i Slavoniji s 19,4 posto.

U Istri i Primorju su na svega pet posto. Ali, malo iznad deset posto su u Dalmaciji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i zagrebačkoj regiji.

Most koji se bori za barem tri do pet mandata ima osam posto u Dalmaciji, ali u Istri i Promorju te sjeverozapadnoj Hrvatskoj jedva da je prisutan.

Ni u zagrebačkoj regiji ne stoji najbolje jer se nalazi na ispod četiri posto, dok je iznad četiri posto u Slavoniji i središnjoj te gorskoj Hrvatskoj.