PODIJELJENA AMERIKA

Bitka za gay brakove od crkve do crkve

14.05.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama prošli je tjedan jasno podržao bračnu ravnopravnost istospolnih parova. To je pak otvorilo raspravu među vjerskim vođama u Americi, od kojih većina ne podržava LGBT prava, ali i među njima postoje izuzeci

Kako javlja The New York Times, odluka američkog predsjednika Baracka Obame da podrži istospolne brakove izazvala je burne reakcije, naročito među tamošnjim vjernicima. I mnogi afroamerički vjernici, koji većinom nisu ništa manje konzervativni nego bijeli evangelički kršćani, smatraju da je predsjednik Obama pogriješio podržavajući gay brak.

'To je podrška grijehu i protivno biblijskoj ideji braka', grmio je ove nedjelje s oltara pentakostalni propovjednik Patrick Wooden iz Sjeverne Caroline. Wooden je pozvao na političku borbu protiv gay braka, ali i rekao da je to zadaća koja je vjernicima došla od samog Boga. Pentakostalni pastor nije bio jedini koji je ove nedjelje propovijedao o bračnoj ravnopravnosti istospolnih parova, no iznenađuje da se među glasovima vjerskih uglednika našlo i onih koji podržavaju Obaminu odluku.

Takva je, primjerice, luteranska crkva u gradu Madison u saveznoj državi Wisconsin, koja je ovu nedjelju iskoristila za slavljenje istospolnih parova.

'Gayevi su uključeni u Isusovu ljubav'

Svećenica Susan Schneider je svojoj pastvi, koja je prošla ispod zastave duginih boja na ulazu u crkvu, poručila kako je 'Isus poticao na rušenje barijera' te da su 'gayevi i lezbijke uključeni u njegovu ljubav'. Zato New York Times piše da se 'bitka oko gay braka odvija doslovno od crkve do crkve, od svećenika do svećenika, od Biblije do Biblije'.

Iako se na prvu očekuje da su vjernici masovno protiv bračne ravnopravnosti, zapravo se ne može sve američke kršćane, pa čak ni one evangeličke, automatski svrstati u protivnike LGBT ravnopravnosti. Episkopalna crkva ima biskupe koji su gay, jednako liberalni su i prezbiterijanci, a u procijepu je i Katolička crkva.

Bez obzira na negativan stav Vatikana, neki katolički svećenici potajno su blagoslovili brakove istospolnih parova, dok su katolički vjernici – kako pokazuju ankete – među najtolerantnijima kad je riječ o homoseksualnosti te većinski podržavaju brak za gay parove!

Profesor s Harvarda Michael Coogan, inače autor knjige 'Bog i seks', ističe da cijela rasprava o homoseksualnosti slijedi već poznat obrazac: 'Ljudi koji su prije dva stoljeća bili za ropstvo stalno su citirali dijelove Biblije u kojem se ono slavi. Često su govorili da Bog ima deset zapovijedi i nijednom ne kaže da je ropstvo loše.'

No Biblija je bila vodilja i za mnoge abolicioniste, koji su smatrali da je najvažnija zapovijed 'ljubi bližnjeg svog', baš kako se danas u nekim kršćanskim religijama prihvaća homoseksualnost.

U svakom slučaju, i predsjednik Obama se pozvao na svoju vjeru kada je izjavio da podržava bračnu ravnopravnost istospolnih parova. 'Michelle i ja smo vjernici i svjestan sam da će me ovaj stav dovesti u sukob s nekima. Ali kada razmišljam o korijenu svoje vjere, to ne uključuje samo Isusovu žrtvu za čovječanstvo, nego i stav da drugima ne želiš činiti ono što ne želiš da se čini tebi.'