DHMZ NAJAVLJUJE

Bit će još zimskoga vremena, ali blažeg

16.02.2012 u 22:05

Bionic
Reading

Bez obzira na zatopljenje uobičajeno za drugu polovicu veljače, bit će još zimskoga vremena, ali će vjerojatno biti blaže i trajati kraće, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Po prognozi, snijeg će padati već u ponedjeljak, 20. veljače, a zapuhat će i bura. 'No, sve skupa s dobrim izgledima da bude blaže i traje kraće', navodi meteorologinja DHMZ-a Dunja Mazzocco Drvar u priopćenju na internetskoj stanici DHMZ-a.

Prosinac i gotovo čitav siječanj bili su iznadprosječno topli. Kraj siječnja i prva polovica veljače, pak, iznimno hladni - u Dalmaciji je bilo između četiri i sedam, a na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti čak 8 do 11 stupnjeva hladnije nego što je uobičajeno. Dugogodišnji podaci meteoroloških opažanja u Hrvatskoj, kao i istraživanja vremenskih sustava u središnjoj Europi potvrđuju da je to uobičajeno razdoblje anticiklonalnog hladnog vremena, odnosno takozvanog zimskog monsuna. Međutim, prosječno trajanje toga razdoblja je 6,1 dan, a ove je godine trajalo više nego dvostruko dulje, navodi DHMZ.

Sredina veljače je klimatološki njezin najhladniji dio, a u drugoj polovici veljače bilježi se osjetan porast srednje temperature, navode u DHMZ-u. Dodaju da u pučkoj meteorologiji postoji odgovarajuće vjerovanje da Sv. Valentin donosi zatopljenje: 'Toplina Valentina stiže do korijenja.'