POZIV NA BOJKOT TRGOVINA

Biskupi zbog rada nedjeljom napali Ustavni sud

29.02.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Komisija Iustittia et Pax Hrvatske biskupske konferencije pozvala je vjernice i vjernike, ali i sve hrvatska građane, da se od iduće nedjelje suzdrže od kupovanja nedjeljom. Pozivom se namjeravaju priključiti akciji Europskog saveza za nedjelju koja zahtijeva 'poštivanje nedjelje kao dana počinka za sve, okupljanja obitelji, dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti te kao dana Gospodnjeg koji kršćani svetkuju i slave

Bojkot kupovanja nedjeljom, po pozivu Komisije Iustittia et Pax, ujedno je i dokaz poštivanja radnica i radnika koji su 'zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora, ostajući izvan kruga svojih obitelji, svojih bližnjih i svoje djece'.

'Kupovanje nedjeljom svojevrsni je oblik licemjerja i bezosjećajnosti s obespravljenima', poručuju iz Komisije u pozivu koji potpisuje njezin predsjednik dr. sc. Vlado Košić, biskup sisački.

Podsjeća se i kako se 'sve do novijih vremena nedjelja i u nas poštivala, kako-tako čak i u doba komunističke diktature koja je, nažalost, činila mnogo toga ne bi li udaljila, posebice mlade ljude, od svetkovanja dana Gospodnjeg'.

Razočarani što 'nadolaskom demokracije' poštivanje nedjelje nije postalo pravilo i uz poznavanje činjenice da se u Hrvatskoj 91 posto građana izjašnjava kršćanima, u Komisiji Iustittia et Pax posebno su ogorčeni na odluke Ustavnog suda o omogućavanju samostalnog određivanja radnog vremena trgovinama.

Zakonodavac – Hrvatski sabor i njegov cenzor – Ustavni sud još su 2006. omogućili da privatni interes manjine prevlada nad javnom dobrobiti - zdravstvenom, socijalnom, obiteljskom i duhovnom - većine građana', upozoravaju iz Komisije.

Svjesni da postoje službe od općeg i javnog interesa koje moraju pružati usluge i nedjeljom i blagdanom, kao i činjenicu da fleksibilnost mora postojati u turističkim područjima, ukazuju kako postoje i zemlje sa snažnom turističkom djelatnošću koje ipak uspijevaju poštivati nedjelju.

Kod nas se širi agresivna i izrabljivačka tendencija u privatnim uslužnim djelatnostima koje nije potrebno pružati baš u nedjelju i blagdane prema tisućama žena, zaposlenima u trgovini. I inače rade prekovremeno, vrlo često neplaćeno, ne samo svagdanom, nego i nedjeljom i blagdanom, za minimalne plaće od 2.500 kuna, nemajući često nijedan slobodan dan, ili pak dobivajući taj dan kad su njihova djeca u školama, a obitelji na poslu ili izvan kuće', založila se za prava žena Komisija Iustittia et Pax HBK.

Inicijativa Europskog saveza za nedjelju pokrenuta je prije godinu dana i, oko zahtjeva za poštivanjem nedjelje slobodne od rada i blagdana za sve, okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i Crkve. Inicijativu za slobodnu nedjelju za sve je svesrdno podržala i Komisija biskupskih konferencija zemalja članica EU.