BIVŠI VELEPOSLANIK U VATIKANU

'Biskupi su svjesni da je Crkva imala veze sa zaštitom zločina'

22.07.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Iz Vatikana navodno stižu signali da bi Katolička Crkva u Hrvatskoj trebala što prije inicirati dijalog s Vladom, a ne iznova zaoštravati ionako napetu situaciju. Da je dijalog itekako potreban, smatra i teolog Adalbert Rebić, no s druge strane bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko upozorava da Crkva i Vlada nisu institucije iste razine

Da odnosi Crkve i Vlade nisu dobri, vidljivo je i 'vrapcima na grani', a to pokazuju i posljednji medijski istupi i jednih i drugih. Naime, kako piše Večernji list, u Vatikanu su uvjereni da je Kaptol prvi počeo dizati tenzije - od sisačkog biskupa i predsjednika Komisije Iustitia et pax Vlade Košića koji je rekao da je vlast odnarođena te nadbiskupa Josipa Bozanića koji je na misi za domovinu 25. lipnja kritizirao vlast. Dodatno su tenzije porasle kada je Crkva oštro kritizirala tzv. Lex Perković optuživši vlast da želi zaštititi zločince iz doba komunizma, na što je odgovorio i premijer Milanović kazavši da su cijelo ovo vrijeme HDZ i Crkva štitili zločince, a ne njegova vlada i koalicija. Stalno vijeće HBK zbog tih je Milanovićevih riječi zatražilo i ispriku, no zasad premijer na njihovu molbu ne misli odgovoriti.

Zategnute odnose između Crkve i Vlade primijetio je i teolog Adalbert Rebić. 'Svjedoci smo prepucavanja i s jedne i s druge strane. To nije dobro. Ne želim načeti pitanje tko je za takav odnos prvi kriv. U ovom trenutku i nije važno tražiti krivca, nego uspostaviti dijalog u svrhu uspostavljanja normalnih odnosa kao što su više manje bili i do nastupa ove vlasti (pa i za Račanove vlade). Katoličkoj je crkvi u Hrvatskoj sigurno stalo do toga da ima prijateljske ili barem normalne odnose s predstavnicima vlasti koji osiguravaju plodan suživot jedne i druge strane u našoj zemlji. Previše imamo materijalnih problema koje samo zajedničkim silama – a za to se pretpostavlja plodan dijalog i suradnja – možemo riješiti', kazao je Rebić za tportal.

Crkva, kazao je Rebić, mora poštovati odluke Vlade koje su za dobrobit građana, a ne protive se vjeri i ćudoređu, a s druge strane Vlada mora shvatiti da Crkva ima pravo kritizirati vlast ako oni poduzimaju nešto što se protivi vjeri i ćudoređu.

I u Vatikanu smatraju da Crkva ima pravo na kritiku, no da mora izbjegavati svaki izravan konflikt s vlašću jer, osim što to opterećuje međusobne odnose, kontraproduktivno je za cijelo društvo. Stoga u Svetoj Stolici smatraju da što prije mora doći do dijaloga.

'I jedna i druga strana trebaju znati prihvatiti kritiku svojih nepriličnih postupaka. Međutim, smatram da je na crkvenim predstavnicima da prvi poduzmu korake oko pomirenja. Oprostiti je jedna od prvih odlika koje Crkva kao uprisutnjeni Krist u društvu, u svijetu, treba provoditi. U tom smislu predstavnici Crkve su pozvani da ponude priliku za dijalog, da su spremni opraštati i izgrađivati dobre uzajamne odnose. A za uspješan dijalog  potrebno je da se i predstavnici vlasti znaju ispričati za nešto što je nespretno bilo rečeno ili učinjeno. To su uostalom osnovna pravila i svakog građanskog ponašanja, bez obzira radi li se o vjernicima ili o agnosticima i ateistima. Predsjednik HBK prvi je pozvan da u tom smjeru poduzme prve korake', mišljenje je teologa Rebića

No kada se govori o dijalogu, bivši veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko kaže da je on kontinutiran, ali upozorava da Crkva i vlada nisu institucije iste razine. 'Crkva se brine za promicanje vjere i to je samo jedna od udruga vjernika koja je u dijalogu s Vladom. Vlada je ta koja ipak brine o uređenju društva', kazao je Maštruko za tportal.

Crkva je u jednom od svojih posljednjih poteza zatražila ispriku premijera, što Maštruko Kaptolu ne osporava, jer 'to može tražiti i svaka druga institucija', no upozorava da tome 'ipak ne treba davati toliku važnost'.

'Biskupska konferencija i biskupi i sami su svjesni da je Crkva u prošlosti imala veze sa zaštitom zločina, da ne spominjem tzv. štakorske kanale nakon Drugog svjetskog rata', rekao je Maštruko