MEDICINSKI POTPOMOGNUTA OPLODNJA

Biskupi prozvali Rajka Ostojića da ih ignorira

19.04.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi zadovoljni su činjenicom da će se novi nacrt Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji naći u redovnoj proceduri u saborskoj raspravi, a ne u hitnoj. Što se tiče zamrzavanja 12 zametaka kao i dopuštanja ženama koje nisu u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici da pristupe MPO-u, Crkva će se još oglasiti, no naglašava: inzistiramo na dostojanstvu čovjeka od začeća

Ostojić ignorira biskupe

S obzirom da su novosti o nacrtu novog Zakona o MPO-u stigle upravo za vrijeme press konferencije u zgradi HBK, biskupi su se žalili da ministar zdravlja Rajko Ostojić nije ispunio obećanje koje im je dao u veljači - da će ih pozvati na sastanak kada nacrt bude gotov. Krčki biskup Valter Župan, predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK, rekao je da je 3. travnja ponovno poslao pismenu molbu Ostojiću, no odgovor nije dobio. Župan je ustvrdio da ministar očito komunicira preko obavještajnih sredstava te da je u Europskoj uniji praksa da se o tako bitnim stvarima na vrijeme obavijeste predstavnici Rimokatoličke crkve.

'Očekujem da će naši odnosi narasti do te kurtoazne dimenzije da nas se obavještava o presudnim pitanjima', rekao je biskup Župan i dodao da oni jesu biskupi, ali imaju puno građansko pravo kao i drugi. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će nacrt Zakona o MPO-u proći javnu raspravu pa će svatko prema svjetonazoru i nahođenju dati svoje mišljenje.

'Dijete ima pravo na oca i majku'

Što se tiče prijedloga da se ženama bez partnera omogući MPO, Župan ga komentira sljedećim riječima: 'Teško će se to definirati, to je dubiozna stvar. Poznato je stajalište Crkve da je pravo djeteta na oca i majku.'

Spomenuo je i svoj govor na zagrebačkom Hipodromu tijekom boravka pape Benedikta XVI u Hrvatskoj, kada je govorio upravo o tome. 'Bog je stvorio čovjeka kao muško i kao žensko i nema ništa treće, peto ili deseto. Prvi su kršćani trpjeli mučeničku smrt zbog manjih stvari nego što je ova', zaključio je Župan.


Sisački biskup Vlado Košić i predsjednik Iustitie et pax rekao je da je ministar uvažio prijedlog 11 vjerskih zajednica da taj zakon ne ide u hitnu proceduru, već da se otvori javna rasprava. Napomenuo je da je 80 posto hrvatskih državljana katoličke vjeroispovijesti, a deset posto pripada ostalim konfesijama, te je stoga 90 posto građana, kako je zaključio Košić, za njihov prijedlog. 'Bit će tu i udruga od kojih svaka ima autobus ljudi', zaključio je.

U tu su svrhu biskupi HBK javnosti i vlastima poslali apel u kojem stoji da 'zakonski prijedlozi kod zakona koji reguliraju temeljna pitanja života i obitelji moraju biti dostupni najširoj javnosti kako bi se svi građani i ustanove mogle uključiti u javnu raspravu'.

Stoga sve pozivaju da se uključe jer se radi o 'presudnim pitanjima koja će bitno odrediti budućnost naroda i hrvatske države'.

20 tisuća sudionika na Nacionalnom susretu mladih

Biskup Košić najavio je da će njegova biskupija biti 5. i 6. svibnja domaćin Nacionalnom susretu mladih, na kojem očekuje oko 20 tisuća sudionika. Zasad je prijavljeno nešto više od 16 tisuća mladih koji će se u Sisku dva dana družiti uz molitvu, a bit će uglavnom smješteni u domovima Siščana, ali i u dvoranama. U organizaciji susreta sudjelovat će i tisuću volontera.