CRKVA U RALJAMA LUTRIJE

Biskupi primili automobile kao mito

13.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Filipinska biskupska konferencija ispričala se što su neki biskupi od Državne lutrije (PCSO) prihvatili automobile na dar, prenosi IKA

'Ispričavamo se zbog boli i tuge koju su ti događaji prouzročili', piše među ostalim u priopćenju s plenarnog zasjedanja biskupa objavljenom 11. srpnja na internetskim stranicama Filipinske biskupske konferencije. Ističe se da su okrivljeni biskupi 'spremni preuzeti odgovornost za svoje postupke'.

Filipinski Senat proteklog je tjedna sastavio odbor za istraživanje optužbi. Naime, početkom mjeseca sedmorica biskupa je prozvano da su im za vrijeme dok je na čelu države bila Gloria Arroyo (2001-2010) iz sredstava Državne lutrije nabavljeni skupi automobili. Zauzvrat je navodno Arroyo. optužena za korupcijske afere i izbornu prevaru, očekivala politički naklonjeno ponašanje prelata.

Optuženi biskupi odlučno su odbili optužbe za korupciju, no potvrdili su prihvaćanje donacija. Automobili su, istaknuli su, korišteni samo za socijalni rad biskupija. Biskupi će se također morati suočiti s optužbom za povredu načela odvojenosti Crkve i države.

Dosadašnji predsjednik Filipinske BK, biskup Nereo Odchimar, napomenuo je da su biskupi prihvaćajući vozila zanemarili odluku biskupske konferencije prema kojoj se Crkvi zabranjuje prihvaćati donacije od tvrtki koje se legalno ili ilegalno bave igrama na sreću.