TRAŽE OČITOVANJE MILANOVIĆA

Biskupi ljuti na Jovanovića zbog Preporuke o vjeronauku

07.04.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Kaptol smatra da se Preporuka o vjeronauku, prema kojoj bi se satovi vjeronauka održavali na početku ili kraju nastave, trebala dogovoriti s HBK-om, a kako nije, prekršeni su ugovori Hrvatske sa Svetom Stolicom

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Marin Srakić, traži očitovanje predsjednika Vlade Zorana Milanovića o toj preporuci ministra Jovanovića. Srakić u pismu upućenom na Veliki petak prigovara zbog više kršenja Ugovora Republike Hrvatske s Vatikanom, ali i zbog toga što je Preporuka odaslana javnosti na Jovanovićevoj konferenciji za novinare bez ikakvih prethodnih konzultacija s HBK-om koji je sunadležan za nastavu vjeronauka.

Srakić navodi da je Preporuka o izvođenju nastave vjeronauka protivna pravnom statusu vjeronauka jer je Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture definirano da se vjeronauk izvodi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti, 'napose s obzirom na položaj vjeronauka unutar rasporeda sati'.

HBK pozdravlja dobru namjeru, odnosno pronalaženje najboljeg rješenja za učenike koje ne pohađaju vjeronauk. 'Ipak, smatramo ovakav prijedlog diskriminirajućim s obzirom na 85 posto roditelja i učenika koji upisuju vjeronauk. Istodobno, smatramo Preporuku, s predloženim rješenjima, suprotnom navedenim zakonodavnim aktima', stoji u pismu Srakića Milanoviću.

HBK Preporuku smatra vrlo ozbiljnim pokazateljem nepoštovanja nadležnosti i suodgovornosti nad vjeronaukom kao predmetom u javnim školama. HBK izražava i čuđenje zato što 'nije došlo do ispunjenja ugovornih obveza' prema kojima se za otvorena pitanja treba oformiti povjerenstvo sastavljeno od jednakog broja predstavnika Republike Hrvatske i HBK-a. Zbog svega HBK zahtijeva drukčiji pristup rješavanju tog problema.

Da odnosi Crkve i Vlade doista nisu najbolji, itekako se vidi na samom kraju Srakićeva pisma: 'Preporuka, baš kao i do sada usmeno izrečena očitovanja o vjeronauku u školi, 'kao i očitovanja još nekih visoko pozicioniranih djelatnika Ministarstva, na koja nismo željeli odgovarati istim načinom, Hrvatsku biskupsku konferenciju primoravaju na daljnja razmišljanja i korake koje će u budućnosti, čini se, morati učiniti'.


Pismo je dostavljeno i resornom ministru Jovanoviću, apostolskom nunciju Mariu Robertu Cassariju, predsjedniku Biskupske komisije HBK za odnose s državom kardinalu Josipu Bozaniću, predsjedniku Vijeća HBK za katehezaciju Đuri Hraniću i predsjedniku Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

O pismu se za Novi list očitovao prozvani ministar Jovanović. Ustvrdio je da je dužnost ministra da se brine o svim učenicima. Kako roditelji već godinama upozoravaju na to da su djeca u vrijeme vjeronauka po hodnicima, dao je preporuku da nitko ne bi bio oštećen. Ministar je podsjetio i da je takvu preporuku školama od Ministarstva još 2010. godine tražila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

'Da su barem malo korektniji i da misle na djecu, moju Preporuku bi trebali pohvaliti i podržati, a ne polemizirati. Pogotovo ne bi trebali prijetiti, kao u zadnjoj rečenici', odgovara Jovanović.