UPOZORENJE TALIJANIMA

Biskupi: Čuvajte se mafije!

25.02.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Talijanski biskupi upozorili su na djelovanje mafije, rak ranu koja je prisutna u cijeloj Italiji, unatoč svim udarcima koje su joj zadale državne vlasti, stoji u dokumentu do kojeg je agencija France Presse došla u četvrtak

Organizirani kriminal 'jedna je od najdubljih rana juga zemlje', 'poput raka je, koji oštro osuđujemo', stoji u priopćenju na 20 stranica što ga je izdala talijanska Biskupska konferencija.

'Organizirani kriminal ne može i ne smije diktirati ritam ekonomije i politike juga zemlje. Mafijaška kontrola juga zemlje snažno ograničava ili u potpunosti onemogućuje djelovanje državnih vlasti, omogućujući plodno tlo za korupciju, mijenjajući tržište rada, omogućujući manipulaciju na svim poljima i 'kontaminirajući' cijeli državni teritorij', stoji u izvješću. Ondje se na diskretan način u pitanje dovode i državne političke strukture.

'No najviše zabrinjavaju okolnosti i ozračje koje mafiji uvijek omogući 'obnovu' čak i nakon svih udaraca koje im zada država i unatoč akcijama snaga reda i pravosuđa', stoji u izvješću u kojemu se društvo poziva na 'nacionalnu solidarnost' i 'građanski duh i razum'.