SLUČAJ DAJLA - IDE ŽALBA

Biskup Milovan ubacio u rikverc!

03.09.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Iako je polemizirao s Papom, a kardinalu Josipu Bozaniću držao lekciju očekujući od njega da će poštivati odluku Ministarstva pravosuđa kojom je nacionalizirana imovina župe Dajla, biskup Ivan Milovan potpisao je punomoć Apostolskoj nuncijaturi da se u ime Biskupije porečko-pulske i župe Dajla žali na odluku ministra Bošnjakovića!

Iz dobro obaviještenih istarskih svećeničkih krugova saznajemo da je u četvrtak poslijepodne u velikoj tajnosti u Pazinskom kolegiju održan sastanak između porečko-pulskog biskupa, mons. Ivana Milovana, župnika u Dajli na odlasku, Milivoja Korena te predstavnika Apostolske nuncijature u Zagrebu u osobi tajnika nuncijature.

Svrha sastanka je, navodno, bilo potpisivanje punomoći nuncijaturi da se u ime biskupije i župe Dajla žali na odluku ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kojom je 10. kolovoza ponovno nacionalizirana imovina, a za što postoji rok do 15. rujna.

Čini se, pritom, da biskup pokušava ostati u sedlu, odobrovoljiti Vatikan i njegovu diplomaciju, spasiti se od smjene koja mu je, kako smo ovdje već pisali, od nuncija Roberta Casarija i najavljena, ali se sada biskup, koji je danas predvodio hodočašće svoje mjesne crkve u marijansko svetište na Trsatu u Rijeci, nalazi pred naletom svećenika koji su jako ljuti na njega jer smatraju da ih se cijelo vrijeme vuklo za nos i guralo u nepotreban sukob s Papom i kardinalom Bozanićem! Neki otvoreno govore da se biskup Milovan ovime pokazao kao nekarakteran i nekonzistentan čovjek.

U pismu koje je 10. kolovoza Milovan poslao kardinalu Josipu Bozaniću, a koje danas ekskluzivno donosimo, biskup, uostalom, piše: 'Danas (10. kolovoza) objavljeno je da je Ministarstvo pravosuđa RH poništilo sve akte kojima je imovina bila dodijeljena župi Dajla te da se sva imovina vraća u vlasništvo Republike Hrvatske. Vjerujem da je predmet našeg spora s benediktincima time završen. Nadam se da će svi prihvatiti odluku Republike Hrvatske i da će time završiti ovaj spor koji je nanio veliku štetu cjelokupnoj Crkvi.'

Tako ispada da je prvi koji odluku ministra Bošnjakovića ne prihvaća sam biskup Milovan koji se zalagao, uz svoje svećenike, da se maksimalno pokuša izbjeći ići na ruku talijanskim benediktincima i Svetoj Stolici tako da se sve 'vrati' Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo da, nakon što je iz nuncijature u Zagrebu biskupa Milovana prisililo da se žali ministru Bošnjakoviću, biskup kazao nunciju Casariju da on to, zbog savjesti, neće i ne može učiniti. Na to mu je Casari kazao: 'Žao mi je, gospodine biskupe Milovane, ali čini mi se da se približio kraj vaše biskupske službe.' Tada je bilo jasno da Sveta Stolica neće, nakon svih neposluha i uvreda koje je Papa doživio od Milovana, njegovih svećenika, naravno ne svih, te većeg dijela hrvatske javnosti (opetovano se tvrdilo da Papa ne poznaje slučaj i da ne zna što potpisuje!), prijeći preko prkošenja biskupa Milovana.