SA SVIM MUČENICIMA U UDBINU

Biskup Bogović ostvaruje Tuđmanov plan miksanja kostiju

08.09.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Apeliramo na cjelokupnu društvenu javnost da te kosti neznanih stradalnika, gdje god se one pojave, nađu svoj smiraj te kršćanski i ljudski pokop podno ove Crkve hrvatskih mučenika na Krbavskom polju u jednom svehrvatskom grobu

Prvi dan trodnevnice uoči proslave Dana hrvatskih mučenika i posvete Crkve hrvatskih mučenika održan je 7. rujna na Udbini. Nakon mise u čast hrvatskog mučenika sv. Marka Križevčanina, povorka na čelu s gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem i udbinskim župnikom Nediljkom Knezovićem zaustavila se na platou prema Krbavskom polju i nakon blagoslova krenula prema memorijalnom parku koji je izgrađen kraj crkve.

'Krbavsko polje je najveće hrvatsko groblje. Palo je oko deset tisuća branitelja u nekoliko sati i mnoga su tjelesa dugo stajala nepokopana. Zato smo najprije blagoslovili to groblje - Krbavsko polje. Možda je ovo prvi put da se blagoslivlje to groblje', istaknuo je biskup.

Nakon oslobođenja od Turaka ponad Krbavskog polja sagrađena je Crkva sv. Nikole. Pokojni župljani pokapani su u crkvi i na groblju kraj nje. Ta je crkva srušena, a na njezinom mjestu bio je sagrađen ugostiteljski objekt.

Prilikom gradnje kosti pokojnika iz crkve i iz groblja završili su u nasipu. Kada su na tom mjestu vršili pripremne radove za CHM naišli su na njih, skupili su ih i pohranili u grobnicu nad kojom će ubuduće biti oltar na otvorenom, rekao je biskup Bogović, te pojasnio: 'Uz ostatke Crkve sv. Nikole uređujemo memorijalni park s Vukovarskim križem, simbolom stradanja u Domovinskom ratu. Uz njega ide ogradni zid na koji ćemo staviti spomen kamenje s raznih hrvatskih stratišta u domovini i inozemstvu (baš kao što je Tuđman želio napraviti u Jasenovcu, op. a.). Neće to biti zid plača, nego zid ponosa i zahvalnosti onima koji su umirali da bismo mi živjeli.'

Biskup Bogović danas želi gledati cijelu hrvatsku povijest kao jedno veliko grobno polje. 'Na njemu pronalazimo dosta onih kojima je bilo uskraćeno pravo na grob, nego su njihove kosti završile po raznim jamama. I te suhe kosti naših predaka želimo danas blagosloviti, ma gdje one bile. Apeliramo na cjelokupnu društvenu javnost da te kosti neznanih stradalnika, gdje god se one pojave, nađu svoj smiraj te kršćanski i ljudski pokop podno ove Crkve hrvatskih mučenika na Krbavskom polju u jednom svehrvatskom grobu', zaključio je biskup.

Župljani Udbine i drugi vjernici pratili su misno slavlje i obred blagoslova memorijalnog parka, prisjećajući se onih iz obitelji i rodbine za čiji grob se ni danas ne zna, među kojima je i 1804 nestalih u Domovinskome ratu.