CROBAROMETAR

Biračima HDZ-a Josipović draži od Karamarka

25.06.2012 u 19:30

Bionic
Reading

U ovom trenutku 63 posto građana misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru, a negativan stav o novom predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku ima čak 53 posto građana, pokazuje istraživanje Crobarometar agencije Ipsos Puls, provedeno na uzorku od 967 ispitanika, koj9 ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV

Nova TV donosi istraživanje o rejtinzima i popularnosti parlamentarnih stranaka, premijera Zorana Milanovića, predsjednika Ive Josipovića te prvi put i rejting novog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, izvještava Dnevnik.hr

PAD ZAUSTAVLJEN, ALI HRVATSKA I DALJE PESIMISTIČNA

Zemljom vlada pesimizam u mjesecu kada Vlada obilježava 180 dana u Banskim dvor9ma. Vidljivo je to iz lipanjskog Crobarometra koji provodi Ipsos Plus, a objavljuje Dnevnik Nove TV. U ovom trenutku 63 posto građana misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru, a 23 posto misli suprotno. Ne zna 14 posto građana.

JESMO LI DOTAKNULI 'POLITIČKO' DNO?
No zanimljivo ovo je prvi mjesec u kojem nema dramatičnog porasta pesimizma. Naprotiv, pad od dva posto unutar je statističke pogreške. Naime, prijašnjih mjeseci rast pesimizma bilježio se od 7 do 9 posto na mjesec. Još u siječnju bilo je samo 33 posto pesimista. Lipanj je bio politički za Vladu težak mjesec, a ako se ovakav trend nastavi u srpnju, može se zaključiti da je Vlada 'politički' dotaknula dno i da niže neće padati u percepciji građana.

VLADA NEMA VEĆINSKU POTPORU, ALI...
Vladine poteze ne odobrava 52 posto građana, a podupire ih 35 posto građana. Ne zna 13 posto. I tu je zanimljivo što je taj porast nezadovoljstva u posljednjih šest mjeseci najmanji: samo dva posto. Prijašnjih mjeseci pad, točnije porast nezadovoljstva, iz mjeseca u mjesec rastao je od 8 do 6 posto.

OPTIMISTI - VLADINI BIRAČI

SDP-ovi birači stup su Vladine potpore. Nju podupire 76 posto birača. A očekivano 74 posto HDZ-ovih birača ne podupire Vladu. Ne podržavaju ni smjer kojim ide Hrvatska. Tako je pesimistično 79 posto birača te oporbene stranke. A 59 posto SDP-ovih birača zadovoljno je smjerom Hrvatske. Zanimljivo, gotovo trećina SDP-ovih birača su pesimisti.
201031,201006,200774,184503

Karamarko lošiji od Kosor

Karamarkov problem umjesecima koji dolaze je i činjenica da o njemu negativan stav ima 53posto građana. To mu mora biti prvi cilj političkog djelovanja,popraviti taj imidž.

Njegov je problem što ni u HDZ-ovom biračkomtijelu nije još lider. Primjerice, birači te stranke najpozitivnijidojam imaju o predsjedniku Josipoviću kojeg podržava 73 posto birača testranke. Potom slijedi Karamarko s potporom od 57 posto. I tu jeprimjerice lošiji od Jadranke Kosor u njezinom prvom mjesecu vladanja:Ona je uživala potporu od 79 posto HDZ-ovaca.

Karamarko za sadamože sanjati potporu u svojoj stranci koju primjerice ima ZoranMilanović u SDP-u: Njega tamo podupire 88 posto birača. Milanović recimouživa i potporu 32 posto HDZ-ovih birača. Karamarko lošije stoji međubiračima SDP-a. Podupire ga 22 posto ljevice.

KOALICIJA OPSTAJE
71 posto građana misli kako će Vlada odraditi četiri godine. U siječnju je to mislilo 81 posto birača. U to je referendumski uvjereno 91 posto SDP-ovih birača, ali i većinskih 52 posto HDZ-ovih birača.

PREDSJEDNIKU I VLADI TROJKA, SABORU DVOJKA

Predsjednik je ocijenjen školskom ocjenom 3,44, a Vlada sa 2,52.

Predsjednik i lipanj završava kao najpopularniji s potporom od 70 posto ili prvi mjesec u posljednjih pola godine kada mu je popularnost rasla, a ne padala.

Zanimljivo i predsjedniku i Vladi blago je porasla školska ocjena. To bi mogao biti još jedan indikator da se stabilizira politička scena. Samo je Sabor istina neznatno pao: školski ima ocjenu 2,07.

SDP VS. HDZ – STATISTIČKI PAD I RAST

SDP lipanj završava sa 29 posto potpora, a HDZ s 20 posto. SDP je pao unutar statističke pogreške sa 33 na 29, a HDZ porastao za gotovo dva posto. SDP-u je ovo statistički drugi najlošiji rezultat od listopada prošle godine. HDZ prvi mjesec s novim predsjednikom nije napravio značajan skok i prava ocjena moći će se izreći tek u srpnju kada se vide tromjesečni trendovi. No za sada novi predsjednik, stari rejting.

PADAJU LABURISTI, HDSSB SE STABILIZIRA KAO NACIONALNA STRANKA
Laburistima je ovo prvi mjesec pada koji su završili na 8 posto. HDSSB se nametnuo čini se kao nacionalna stranka. U Hrvatskom saboru treća, a na razini Hrvatske četvrta stranka sa 4,2 posto. HNS prvi mjesec ne pada, ali i ne raste značajno. Mjesec završavaju sa 3,2 posto.
Od ostalih stranka nema bitnih razlika u rejtingu. Pravaši Ruže Tomašić imaju 3,1 posto: nezavisna lista Ivana Grubišić ima 3 posto. HSLS i HSP imaju po 2,5 posto. Blok umirovljenici zajedno imaju 2,3 posto, HSS po 2 posto, baš kao i IDS. Kerumova stranka ima 0,5 posto, baš kao i SDSS, a neka druga stranka dobila bi 2,5 posto. Neodlučnih birača je 12 posto.

O MILANOVIĆU 52 POSTO POZITIVNO – O KARAMARKU 53 POSTO NEGATIVNO
Lipanj je prvi mjesec novog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. U ovom trenutku o njemu pozitivno mišljenje ima 30 posto ispitanika. Puno ili malo? Primjerice, Zoran Milanović imao je u svom prvom mjesecu nacionalne politike 2007. potporu od 55 posto. I Jadranka Kosor je bila bolja od Karamarka u prvom mjesecu vladanja. Nju je pozitivnom doživljavalo 39 posto građana.