ISMIJAVANJE DEMOKRACIJE

Birači na izbore opet izlaze neinformirani

17.11.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Ministarstvo uprave, kao i sva dosadašnja Vladina tijela koja su se brinula za provedbu izbora, ni za ove predsjedničke izbore nije se potrudilo uistinu educirati birače o njihovim pravima i obvezama

U Ministarstvu uprave kažu kako im je bitno da upute dopru 'do svakog građanina'. Za sada je jedini korak kojim su pokušali doprijeti do glasača priopćenje u kojem nema relevantnih informacija. Suzana Grizelj, savjetnica za medije pri Ministarstvu uprave, kaže da se sve informacije mogu naći na njihovoj web stranici.

No što s onima koji nemaju pristup internetu? Grizelj kaže da imaju u planu različite akcije kojima će svrha biti informiranje birača. Kada smo pitali koji će to konkretni potezi biti, savjetnica za medije Ministarstva uprave je rekla: 'To je iznenađenje.'

Ministarstvo uprave u utorak je poslalo medijima upute za birače. Pozivaju sve one koji će do dana predsjedničkih izbora navršiti 18 godina da provjere jesu li na izbornom popisu.

Znači, procedura je sljedeća: kako biste provjerili jeste li na biračkom popisu i jesu li vaši upisani podaci točni, trebate otići na stranicu Ministarstva uprave. To sve možete učiniti telefonom, pisanim podneskom ili osobnim dolaskom u svoj Ured državne uprave.

Ako ste utvrdili da vas na izbornom popisu nema, morate se javiti do 12. prosinca ove godine kada istječe zakonski rok. Ako ćete na dan izbora, 27. prosinca, biti u svom mjestu prebivališta, ili ćete pak biti u inozemstvu, na skijanju, recimo, a imate žarku želju dati glas nekome od 13 predsjedničkih kandidata, morate izvršiti privremeni upis u popis birača u gradu ili općini u kojima ćete se zateći ili možete pak pribaviti potvrdu o upisu u popis birača radi glasovanja u inozemstvu.


U dopisu Ministarstva uprave navedene su samo šture informacije za glasače, pa ako imate nedoumica nakon prethodno pročitanih redaka, niste jedini.

Slično misle i u GONG-u. 'Državno izborno povjerenstvo i Ministarstvo uprave dosad se nisu pretjerano angažirali na edukaciji. Trebali bi intenzivnije informirati i birače, ali i same kandidate', kazao je Dragan Zelić, zamjenik izvršne direktorice GONG-a. Kaže da procedura vezana za birački popis i nije baš jednostavna te da su građani 'zbunjeni i pretrpani beskorisnim informacijama'.

A da je Ministarstvo uprave doista poslalo šture upute ispisane velikim fontom na dvije stranice A4, pokazuje 'Vodič kroz popise birača za predsjedničke izbore 2009./2010.' objavljen na stranicama GONG-a koji ima osam stranica.

Iako u Ministarstvu kažu da se izmjene u biračkom popisu mogu prijaviti do 12. prosinca, u GONG-u navode da i na sam dan izbora glasači koji nisu na popisu mogu glasati, i to s potvrdom koju mogu dobiti u svojoj općini. To se u priopćenju Ministarstva ne spominje. Zelić kaže da o toj mogućnosti nisu informirani niti članovi biračkih odbora. Dodaje da će na predsjedničkim izborima educiranost članova biti još veći problem s obzirom na to da na predsjedničkim izborima u biračkim odborima trebaju sjediti nestranački ljudi. Suprotni je slučaj pak na parlamentarnim i lokalnim izborima kada u odborima sjede stranačke osobe koje već imaju iskustva s izbornom procedurom.

U Državnom izbornom povjerenstvu kažu da postoji 'fundus osoba' koje su već radile na proteklim predsjedničkim izborima te da na njihov rad nisu imali primjedbe. No ističu da imaju problema prilikom formiranja izbornih povjerenstava u manjim sredinama, jer članovi bi trebali biti isključivo pravne struke, ili barem imati završenu srednju upravnu školu.

A dok vas nadležne institucije poput Ministarstva uprave i DIP-a ne odluče iznenaditi, o biračkim popisima informirajte se ovdje