ISTRAŽIVANJE IPSOS PULSA

Birači HDZ-a misle da Hrvatska ide krivim smjerom

31.08.2010 u 19:11

Bionic
Reading

Razina optimizma građana pala je na najnižu razinu od listopada 2009. godine, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos Puls za kolovoz koje je rađeno za Novu TV.Istraživanje je provedeno na uzorku od 964 ispitanika

Da zemlja ide u pogrešnom smjeru misli čak 75 posto ispitanika. Birači svih stranaka u većini imaju negativan stav o smjeru kojim se kreće zemlja, ali zabrinjavajuće je za Vladu da većina birača HDZ-a, njih čak 57 posto, misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru.

To znači da niti oni najoptimističniji, skloni Vladi, ne vide znakove oporavka. Osim toga izrazito negativan stav prema smjeru kojim se zemlja kreće pokazali su i birači HSS-a kojih čak 76 posto misli da zemlja ide u krivom smjeru. Ukupni rezultati općeg dojma o smjeru kojim se zemlja kreće 3. su najlošiji rezultati od kolovoza prošle godine.

Čak 66 posto ispitanika uglavnom ne odobrava rad Vlade RH, a najbrojniji prema strankama u neodobravanju su birači HSS-a, kojih čak 73 posto ne odobrava rad Vlade. Nakon tri relativno stabilna mjeseca, podrška radu Vlade u kolovozu srozala se na samo 21 posto, što je razina podrške od rujna 2009. godine.

Kao i prethodnih mjeseci i u kolovozu je najbolje ocijenjeno djelovanje Vlade na području vanjske politike. Javne financije i deficiti proračuna dobili su najlošiju ocjenu ispitanika.

Da su danas izbori koalicija SDP-HNS-IDS-HSU dobila bi 42,9 posto glasova, HDZ s partnerima HSS-om i DC-om 25,8 posto. Sve ostale stranke ne bi prešle izborni prag, a HSLS-u bi prema istraživanju pripalo 4 posto glasova, a HDSSB-u 3,4 posto. Neodlučnih je u istraživanju bilo 10,7 posto.