MESIĆEV OPROŠTAJ OD NOVINARA

'Bio sam netko tko proizvodi vijesti!'

18.01.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić na današnjem je primanju u prigodi Božića i novogodišnjih blagdana pozvao novinare da se pridržavaju pravila profesionalne etike i da vrate u novinarstvo istinsku medijsku slobodu

'A promjene su nužne i potrebne, jer je važno da se mediji ne povode isključivo za interesom profita, zanemarujući pritom javni interes, te da ne prihvaćaju zakone žutila koji zabrinjavajuće vladaju našim medijskim prostorom', rekao je prigodom oproštajnog susreta s novinarima predsjednik Mesić, čiji mandat istječe za mjesec dana.

Na žutilu i zanemarivanju važnih tema, kako je rekao, najmanje zamjera novinarima, koji rade ono što im naredi onaj tko ih plaća. 'Zamjeram, međutim, itekako vlasnicima, koji su se poveli isključivo za interesom profita, zanemarujući pritom javni interes, a osobito zamjeram medijima koji su po svom karakteru javni, a prihvatili su pritom zakone žutila koji zabrinjavajuće dominira našim medijskim prostorom', istaknuo je Mesić.

Osvrnuvši se na svoj odnos s medijima tijekom proteklih godina, kazao je kako je za neke medije, nažalost, bio 'više-manje tek netko tko proizvodi vijest, a ne netko tko po Ustavu predstavlja Hrvatsku u zemlji u svijetu'. 'Nerijetko zanimalo ih je više što je bilo na jelovniku večere prigodom državnog posjeta, nego rezultati razgovora', kazao je Mesić, pozvavši u prigodi oproštajnog susreta medije da se pridržavaju pravila profesionalne etike.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka zahvalio se predsjedniku Mesiću na suradnji u proteklih deset godina, a govoreći o protekloj godini, ustvrdio je da su nakon, još uvijek nerazjašnjenog, odlaska premijera Ive Sanadera otkrivene brojne korupcijske afere, u čemu su novinari odigrali značajnu ulogu. 'Korupcija i dalje ostaje glavna tema novinarstva, jer ono što je do sada izišlo na vidjelo, tek je vrh ledenog brijega', poručio je Duka.

Osvrnuo se i na stanje na javnoj televiziji, kazavši kako HTV prolazi kroz krizu koja ponajviše pogađa informativni program. Izrazio je čuđenje podatkom da čak 87 posto novinara u tom programu ne podržava vodeće ljude te ustvrdio da bi barem pedeset posto novinara trebalo podržavati uredništvo da bi ono bilo vjerodostojno.

Duka je podsjetio da HND ove godine slavi 100. godišnjicu osnutka te rekao da ove godine očekuje izmjene zakona o medijima.