POBJEDNIK OBAMA

Bin Ladenova smrt jača izlaznu strategiju iz Afganistana

03.05.2011 u 14:01

Bionic
Reading

Tranzicijski plan određuje srpanj ove godine kao početak povlačenja NATO-a iz Afganistana, a 2014. godinu kao kraj operacije. Bin Ladenova smrt ukazuje na to da će Barack Obama ojačati poziciju koja zagovara kraj vojnih operacija u toj zemlji

NATO u Afganistanu ima 150.000 vojnika, a plan je da se sigurnost manje konfliktnih područja prepusti afganistanskim oružanim i policijskim snagama. Ali postupno povlačenje s prve linije bojišnice ne znači kraj  kompromisa s vlastima Kabula. Zapovjedništvo NATO-a je odredilo da će nakon 2014. ostaviti određeni broj snaga s misijom da nastave opremati i obučavati afganistansku vojsku.

Predsjednik Hamid Karzai je iskoristio smrt Osame bin Ladena da pozove sugrađane (i talibane) na traženje mirnoga rješenja konflikta. Karzai je izravno zatražio od talibana da prekinu ratovati: 'Talibani moraju nešto naučiti od smrti Osame bin Ladena i moraju prekinuti rat', kazao je u televizijskom obraćanju.

Karzai inače brani strategiju pregovaranja s pobunjenicima da bi se okončalo 30-godišnje razdoblje krvarenja Afganistana bez prestanka. Ponovio je poziv stranim snagama da se potrude maksimalno smanjiti broj stradalih civila, što hrani pobunjeničke želje za osvetom. 'Rat protiv terorizma ne smije se voditi u našim kućama', kazao je Karzai, zadovoljan što je potvrđena njegova teza da se Osama bin Laden ne krije u Afganistanu, već u Pakistanu.

Iako su ga na vlast postavili Amerikanci, Karzai se sve više udaljava od službenog Washingtona, što je reakcija na kritike američke administracije i američkih medija zbog galopirajuće korupcije (koja ne mimoilazi ni predsjednikovu obitelj), kao i zbog kontakata s talibanima.

Obamina pak odluka da odredi datum povlačenja te da se poštuje taj datum bila je kritizirana i iznutra i izvana, naročito nakon smjene generala Stanleyja McChrystala (zbog kritike na račun Obame i potpredsjednika Bidena u časopisu The Rolling Stone). Čak je i nasljednik McChrystala, general David Petraeus, doveden u Afganistan iz Iraka, molio predsjednika Obamu da bude 'fleksibilan' u planovima povlačenja američkih snaga jer su se tek sada, odnosno lani, počeli vidjeti prvi signali uspješne strategije ratovanja protiv pobunjenika, to jest prve naznake podrške domaćeg stanovništva (podijeljenog u plemena) na planove obnove zemlje.

Ali sada, nakon nestanka neprijatelja broj 1, jačaju snage demokrata, jača Obamina doktrina, republikanci ostaju bez teme za kritiku i američki predsjednik može udariti jači tempo u akciji povlačenja, što je kritizirano čak i iz demokratskih redova.

S druge pak strane, Afganistanci koji se potpuno opiru suradnji s talibanima, kao što je bivši ministar unutarnjih poslova Hanif Atmar, tvrde da je Bin Ladenova smrt samo trik i alibi za dizanje ruku od Afganistana, odnosno da Washington ne smije euforično slaviti te koristiti to kao izgovor za brzo povlačenje ili zaključak da je ispunjena misija u Afganistanu. To će se dogoditi, kaže, kada Al Kaida, kao ideološka batina talibana, bude potpuno razmontirana i poražena, što se još ni izbliza nije dogodilo.