IZGUBIO UTJECAJ

Bin Laden više nije američki neprijatelj br. 1

10.02.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Anvar al-Avlaki, 40-godišnji jemenski magistar ekonomije rođen i obrazovan u SAD-u, predstavlja trenutačno najveću pojedinačnu prijetnju toj državi. Takvu je procjenu u srijedu iznio Michael Leiter, šef Nacionalnog protuterorističkog centra

Vrh crne top liste u Americi je godinama držao odmetnuti saudijski plemić Osama bin Laden. Otkako su ga prije 10-ak godina protjerali na sam rub Afganistana, smatra se da se Bin Laden i dalje skriva u planinama afganistansko-pakistanske granice te od tamo upravlja lokalnim ogrankom Al Kaide.

'Danas je Al Kaida u Pakistanu najslabija u zadnjih deset godina', izjavio je Leiter u američkom Kongresu. Američke bespilotne letjelice tuku njezine položaje po neprohodnim graničnim područjima već godinama. No rat u Afganistanu ne jenjava, a zadnjih godina više puta su se povećavali razmjeri diverzija i radijus talibanskih napada.

Za to vrijeme, al-Avlaki i njegova jemenska ćelija u stanju su vrbovati ljude u samom SAD-u, a pritom, upozorava Leiter, stalno inoviraju metode svoje rabote. 'Al-Avlaki sjajno govori engleski, koristi se internetom, svojom retorikom obraća se ljudima koji žive u SAD-u', kazao je Leiter. Administracija američkog predsjednika Baracka Obame izdala je lani naredbu za likvidaciju al-Avlakija, što je dvostruki potez bez presedana: kao prvo, al-Avlaki je američki državljanin, a američki predsjednik nikada nije izdao naredbu za ubojstvo američkog državljanina. Obama je to učinio, a ako je prije i bilo takvih direktiva iz Ovalnog ureda, ovo je prva javna.

Neki stručnjaci upozoravali su proteklih dana da SAD nije bio ovako izložen mogućnosti terorističkih napada još od 11. rujna 2001. Al Kaida i njezini suradnici sve više pokušavaju na svoju stranu pridobiti i druge američke neprijatelje, uključujući i zapadnjake. BBC piše da je u zadnje dvije godine više od 60 američkih građana optuženo ili osuđeno za sudjelovanje u terorističkim napadima i njihovoj pripremi.