NOVINARKA DER SPIEGELA

'Bin Laden se 1994. sastao s Izetbegovićem u Sarajevu'

Bionic
Reading

Tijekom rata u BiH Osama bin Laden bio je najmanje dvaput na Balkanu, susreo se s Alijom Izetbegovićem, piše njemački magazin Der Spiegel, a prenose Nezavisne novine

Oba Osamina posjeta, za vrijeme kojih je boravio u Sarajevu i Tirani, zabilježena su, a njegov susret s Izetbegovićem, čiji je intervju čekala, otkrila je novinarka Der Spiegela Renate Flottau, koja je slučajno naletjela na Bin Ladena pred Izetbegovićevim uredom, a s njom je bila i, danas pokojna, tada novinarka Timesa Eve-Ann Prentice

Osama je Flottau tom prilikom dao posjetnicu i rekao da u Bosnu dovodi muslimanske dobrovoljce te da ima putovnicu BiH. Navodno je tijekom susreta Izetbegovića i Bin Ladena snimljena i jedna fotografija, prenose Nezavisne novine, pozivajući se na Der Spiegel, čija je novinarka, i ne jedina, već govorila o tom susretu.

Veleposlanstvo BiH u Beču je izdalo putovnicu Bin Ladenu 1993, a skandal oko toga izbio je nakon terorističkih napada Al Kaide na New York i Washington 11. rujna 2001, nakon čega je uništena kompletna dokumentacija o tome.

O ulozi Bin Ladena pisao je i magazin Zeitenschrift, i to u tekstu pod naslovom 'Bin Laden u Sarajevu' od 11. rujna 2004. godine, kada je objavio priču o tome da je glavnoosumnjičeni za napade na New York i Washington bio saveznik NATO-a na Balkanu u vrijeme ratova na ovom području 90-ih godina. Spomenuto je to i u izvještaju američkog Kongresa o napadima 11. rujna, piše Zeitenschrift, tvrdeći da su za to znale i njemačke obavještajne službe.

Što se tiče Tirane, Bin Laden je u tom gradu boravio 1994. kao dio saudijske delegacije i s tadašnjim albanskim dužnosnicima razgovarao je o otvaranju islamskih centara u toj državi, a navodno je tražio dobrovoljce za borbu na Kosovu, no većina organizacije uništena je tijekom 1998. u zajedničkoj akciji CIA-e i albanskih agenata.