NOVE POJEDINOSTI, ALI NE I FOTOGRAFIJE

'Bin Laden nije bio naoružan prilikom napada, no pružao je otpor'

03.05.2011 u 20:38

Bionic
Reading

Bijela kuća još uvijek razmišlja o objavljivanju fotografija mrtvog Osame bin Ladena, za koje je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio da su jezive i uznemirujuće

Američko vodstvo zabrinuto je zbog posljedica koje bi moglo izazvati objavljivanje jezivih i morbidnih fotografija lica Osame bin Ladena, objasnio je Carney, dodavši da se o objavi interno raspravlja, u čemu sudjeluje i predsjednik Barack Obama, jer se traži najadekvatniji način objave fotografija.

Carney je kazao da Osama bin Laden nije bio naoružan prilikom upada američkih snaga, a premda su dosadašnji izvještaji govorili da je poginuo u razmjeni vatre odnosno da je pucao na američke specijalce, Carney je dodao da za pružanje otpora nije potrebno vatreno oružje.

Međutim, kako je to bin Laden pružio otpor, Carney nije objasnio, ali je kazao da Bin Laden pogođen s dva metka, ali ne kao što su to bile prve informacije – oba puta u glavu, nego, jednim metkom u glavu, a drugim u prsa.

U suprotnosti s prvim informacijama, Bin Ladenova žena nije ubijena u napadu, nego je ranjena. Carney je, naime, kazao da je bin Ladenova supruga nasrnula na komandose kad su uletjeli u prostoriju skrovišta u Abbottabaud, ali je odbacio prvotne informacije da je koristio svoju suprugu kao ljudski štit u obračunu s američkim specijalcima.

Ona je dobila metak u nogu, ali nije ubijena, a potom je upucan bin Laden, kazao je Carney i dodao da je nekoliko drugih ljudi prisutnih u zgradi bilo naoružano i da se vodila žestoka borba, a a istaknuo je i da likvidacija Osame bin Ladena neće utjecati na vremenski period potreban za povlačenje američkih trupa iz Afganistana.

Članovi obitelji Bin Ladena 'u dobrim rukama'

Članovi obitelji Osame bin Ladena koji su se nalazili s njim u kući za vrijeme američkog napada 'u dobrim su rukama i o njima se dobro skrbi', a nekima je pružena i odgovarajuća liječnička pomoć, izvijestilo je u utorak pakistansko ministarstvo vanjskih poslova.

'Pitali su nas o tomu gdje se sada nalaze članovi obitelji Osame bin Ladena. Svi su u dobrim rukama i u skladu sa zakonom o njima se dobro skrbi', stoji u priopćenju pakistanskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi France presse.

Visoki dužnosnik pakistanske tajne službe, koji je želio ostati anoniman, u utorak je kazao kako je jedna od kćeri Osame bin Ladena tijekom ispitivanja potvrdila da je gledala kako joj ubijaju oca, prenosi Reuters. Također je rekao kako je djevojčica jedna od desetero članova obitelji i rodbine Al-Kaidina vođe koji se trenutačno nalaze u pritvoru na ispitivanju. Prema izjavi neimenovanog pakistanskog dužnosnika, djevojčica od 12 ili 13 godina jedna je od osoba koje su potvrdile informaciju o tomu da su Osamu bin Ladena ubili američki komandosi.

Jedna od Bin Ladenovih supruga i osmero djece bit će ispitano te potom vjerojatno prebačeno u zemlje iz kojih potječu, a ne u Sjedinjene Države, u skladu s pakistanskim zakonom, rekao je neimenovani dužnosnik.

Pillay traži pojedinosti o smrti Bin Ladena

Voditeljica agencije Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u utorak je od Sjedinjenih Država zatražila pojedinosti o ubojstvu Osame bin Ladena i izjavila kako se sve protuterorističke operacije moraju pridržavati međunarodnoga prava.

No čelnica UNCHR-a Pillay je dodala da je vođa Al Kaide, ubijen u američkoj operaciji u Pakistanu, počinio zločine protiv čovječnosti jer je priznao da stoji iza 'najgorih terorističkih akcija', među ostalima i napada na Ameriku 11. rujna 2001.

Oduvijek je bilo jasno da će teško biti Bin Ladena uhvatiti živa, rekla je i dodala da su američke vlasti priopćile kako su ga željele uhititi, bude li to moguće. 'To je bila složena operacija i pomoglo bi nam da znamo točne podatke u vezi s njegovim ubojstvom. Ujedinjeni narodi stalno naglašavaju da sve protuterorističke operacije moraju poštovati međunarodno pravo', kaže se u priopćenju Navi Pillay za Reuters.