ISTRAGA POKAZALA

Bin Laden je bio naredio još jedan veliki napad na SAD

13.05.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Prema rezultatima analize dokumentacije uzete iz skrovišta Osame bin Ladena u Abotabadu, a koja stiže do američkih medija, Osama je do zadnjeg trenutka branio tezu da se napadi Al Kaide moraju koncentrirati na SAD i na zapadne zemlje te da, ukoliko je moguće, sustignu spektakularnost agresije na New York počinjene 11. rujna 2001.

Osama bin Laden je bio uključen u diskusiju s drugim vođama Al Kaide, a da bi se izbjeglo da se snaga organizacije razmrvi u 'neprofitabilnim' akcijama u nezanimljivim zemljama kao što su Jemen, Somalija ili Alžir, bilo je potrebno koncentrirati se na napore da se rat opet prenese na tlo SAD-a.

'Učinimo Ameriku još slabijom, iskoristimo Hispano i Afroamerikance, ljude koji su pod jarmom', navodno tvrdi Bin Laden u jednom dokumentu.

Materijal, ipak, zasad, prema izvorima CIA-e, ne nudi jasne tragove da bi se nastavio ili poboljšao progon čelnika i ćelija Al Kaide diljem svijeta, već služi, prije svega, za proučavanje profila samoga Bin Ladena. CIA-ini agenti, koji su ga promatrali iz jedne kuće u blizini, tvrde da je provodio dane u pisanju i u kratkim šetnjama ispred kuće u kojoj se skrivao. Navodno, održavao je kontakte samo s čovjekom broj dva, Ajmanom al Zavahirijem, i čovjekom broj tri, Atijahom Abdelrahmanom, iako se ne razabire je li Bin Laden uopće znao gdje se oni nalaze jer je sve išlo preko ruku posebnih kurira.

CIA smatra da je, trenutno, najopasnija ćelija Al Kaide ona u Jemenu, koja je planirala srušiti američki zrakoplov na Božić 2009. Američki operativci i dalje tragaju za vezama između Bin Ladena i šefa Al Kaide u Jemenu, islamskog klerika rođenog u SAD-u, Anvara al Aulakija, gdje je ta neuspjela akcija pripremljena.

Prema prvim procjenama, potvrđuje se radna hipoteza da se Osama bin Laden sve više pretvarao u ikonu džihadizma, ali da nije bio uključen u same operacije, odnosno u njihove pripreme. Tek ga se spominje kao začetnika ideje za veliku sabotažu američkih vlakova na ili oko desete obljetnice napada na WTC i Pentagon.

Čini se da je Bin Laden bio opsjednut idejom da se ponovi veliki napad kakav se zbio 2001. Psiholozi CIA-e smatraju da je živio u nostalgiji i stanovitoj depresiji zbog toga što se više nije mogao slobodno kretati. Međutim, ponašanje u kući je govorilo da se osjeća relativno sigurnim i da ne strahuje od izdaje ili od toga da ga netko u Pakistanu otkuca ili pronađe. Bio je poprilično siguran da ima dobro skrovište. Imao je, kažu, prilično rutinski i dosadan život, što se ne događa onima koji očekuju napad ili koji žive u grču.