PREMIJER SE UKAZAO NA HRVATSKOM RADIJU

'Bilo kakav rast iduće godine bit će uspjeh'

03.09.2012 u 17:43

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u intervjuu Hrvatskom radiju kako već u trećem kvartalu, zbog turističke sezone i povoljnijih kretanja, očekuje gospodarski oporavak, no i pozvao hrvatsku javnost na 'malo strpljenja'. 'Bilo kakav rast iduće godine bio bi uspjeh', procijenio je premijer Milanović

Kad je realizacija najavljenih projekata u pitanju, podsjetio je kako je'prošlo tek osam mjeseci' i dodao da se 'velike stvari ne mogu raditiiz džepa'. Za model izgradnje Pelješkog mosta koji je predlagala prošla,HDZ-ova Vlada rekao je kako je to bio 'neodgovoran, bleferski ipolitikantski način guranja, a za to novca nisu imali'.

Kad je realizacija najavljenih projekata u pitanju, podsjetio je kako je 'prošlo tek osam mjeseci' i dodao da se 'velike stvari ne mogu raditi iz džepa'. Za model izgradnje Pelješkog mosta koji je predlagala prošla, HDZ-ova Vlada rekao je kako je to bio 'neodgovoran, bleferski i politikantski način guranja, a za to novca nisu imali'.

'Još ne mogu sa sigurnošću obećati, ali izgradnja Pelješkog mosta ide u pravcu da se to financira iz strukturnih fondova EU', najavio je Milanović.

Govoreći o Sporazumu o razgraničenju s BiH, najavio je kako će Vlada uputiti taj dokument na saborsku ratifikaciju 'u brzom i razumnom vremenu'. 'Ne bih pristao da se nešto evidentno hrvatsko i važno prepušta drugoj strani, no mora se znati gdje je čiji teritorij. Vjerujem da su predsjednik Tuđman i njegov tim imali pojma što je to hrvatsko', ocijenio je Milanović rekavši kako mu je ratifikacija prihvatljiva, jer je u hrvatskom interesu.

Uskoro namjerava i u Istru kako bi porazgovarao s tamošnjim ljudima oko projekta elektrane Plomin ustvrdivši kako se u predloženom projektu koji 'gura' njegova Vlada radi o 'puno modernijoj tehnologiji, puno čistijoj i jačoj od dosadašnje'.

'To nije samo pitanje Istre, nego Kvarnera i Slovenije, Gorskog Kotara, Rijeke i Opatije pa pitam za koje područje organizirati referendum? Na kraju, Zagreb je puno bliže nuklearki, nego Pula Plominu', smatra premijer.

Za priču o 'nekoj ostavci' podsjetio je kako je reagirao sarkastično, ali i napomenuo kako 'nije bogom dan, kao ni bilo tko drugi'. 'Ostavka se daje u pravilu kad su u pitanju velike krize, osobni skandali, korupcija, pa smo prije tri godine imali bijeg prve osobe u državi. Nakon osam mjeseci pitanje o ostavci nije odnos prema meni, fućkaš mene, nego bi to bio bijeg i nešto kukavički', objasnio je svoju izjavu Milanović priznavši ipak kako 'neće sugerirati što da ga novinari pitaju'.

Još jednom je istaknuo kako ne želi ulaziti u polemiku između predsjednika Ive Josipovića i saborskog zastupnika srpske manjine Milorada Pupovca istaknuvši kako 'SDSS nije reketario njegovu Vladu'. Istodobno je odbio i ulaziti u polemiku s Katoličkom crkvom rekavši kako 'ne zna tko je tu komunikator i s kim bi polemizirao'.