BEOGRADSKI MEDIJI O IZBORIMA

'Bilo je samo pitanje kolika će biti razlika'

11.01.2010 u 12:30

Bionic
Reading

Beogradski mediji kao jednu od najvažnijih vijesti u ponedjeljak prenose informaciju o pobjedi Ive Josipovića na izborima za predsjednika Hrvatske, dok bivši veleposlanik SR Jugoslavije u Zagrebu Milan Simurdić ocjenjuje da su izborom Josipovića građani Hrvatske pokazali da se žele što prije priključiti Europskoj uniji

O pobjedi Josipovića većina beogradskih listova izvijestila je već na naslovnim stranicama, dok su izvještaji o prvim rezultatima izbora ispraćeni detaljima iz biografije novog predsjednika Hrvatske, kao i navodima iz njegovog prvog postizbornog obraćanja javnosti.

Dnevnik Blic piše da je Josipović zahvalio svima koji su glasovali, uz riječi da želi biti predsjednik koji će spajati, a ne razdvajati, te služiti Hrvatskoj. Isti list prenosi da je novi hrvatski predsjednik izrazio spremnost boriti se za pravedniju Hrvatsku, zemlju socijalne sigurnosti i pravde u kojoj se rad plaća, a kriminal kažnjava.

Javljajući o trijumfu Josipovića, Politika navodi da ga je uoči finalnog izbornog obračuna otvoreno poduprlo nekoliko parlamentarnih političkih stranaka, kao i pojedini u prvom krugu poraženi predsjednički kandidati.

Politika također prenosi ocjenu hrvatskog vicepremijera iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Slobodana Uzelca da se pobjedom Josipovića nije dogodilo ništa neočekivano, već je samo bilo pitanje kolika će biti razlika između kandidata.

O pobjedi Josipovića izvijestile su Večernje novosti, kao i dnevnik Danas koji, prenoseći rezultate hrvatskog Državnog izbornog povjerenstva, navodi da je novi predsjednik Hrvatske biračima zahvalu uputio i putem interneta.

Gostujući na radiju B92, bivši veleposlanik SR Jugoslavije u Hrvatskoj Milan Simurdić ocijenio je da su hrvatski birači izborom Josipovića pokazali da žele što skorije priključenje Hrvatske Europskoj uniji, da žele demokratsku i stabilnu državu te što brže rješavanje problema kriminala i korupcije, kao i smanjivanje ekonomskih problema.

Podsjetivši da je Josipović govorio o razvoju odnosa sa susjedima, Simurdić je kazao da se može zaključiti da će novi hrvatski predsjednik imati proaktivnu ulogu u regiji i da će željeti uspostaviti još bolje odnose sa susjedima.

Osvrnuvši se na nedavne poteze odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, njegov posjet Kosovu i pomilovanje osuđenog Siniše Rimca, Simurdić je ocijenio da Mesićevi potezi neće presudno utjecati na rad novog predsjednika.