BEOGRADSKI NADBISKUP:

'Bilo bi dobro da Papa dođe u Srbiju 2013.'

14.04.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je za beogradski 'Danas' od subote kako bi za Srbiju bilo dobro da poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI. dođe u Srbiju 2013. godine, kada se obilježava 1700. obljetnica Milanskog edikta, jer se, po njegovim riječima, Srbija mora pokazati kao zrela država i nositelj dijaloga

'Ukoliko do tog posjeta ne dođe sljedeće godine, u vrijeme proslave 1700 godina Milanskog edikta, Srbija će propustiti povijesni trenutak i ostat će joj pečat da nije pravovremeno ušla u povijesni vlak', kaže beogradski nadbiskup u razgovoru za taj dnevnik.

Upitan očekuje li da će Papa doći u Srbiju sljedeće godine i zašto sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) još nije donio odluku o tome hoće li pozvati Papu, Hočevar odgovara kako misli da unutar SPC-a o tome postoje različita mišljenja, ali da on ne može govoriti u ime pravoslavne crkve.

Također, objašnjava on, predizborna kampanja je u tijeku i jasno je da se nitko iz državnog vrha neće baviti tim, kako kaže, nepopularnim pitanjem.'Za Srbiju bi bilo dobro da Papa dođe, jer se ona mora pokazati kao zrela država i nositelj dijaloga', ističe Hočevar.

U srbijanskoj javnosti kao najbolje vrijeme za Papin posjet do sada je više puta navedena 2013. godina, kada se očekuje međunarodno obilježavanje 1700. godišnjice usvajanja Milanskog edikta kojim je 313. godine car Konstantin uveo ravnopravnost svih vjera i zaustavio progon kršćana u Rimskom carstvu.


Nakon posljednjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC-a, u svibnju 2011., u srbijanskim medijima se moglo čuti kako je odlučeno da će na proslavu 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, 2013. godine u Nišu, biti pozvani pravoslavni poglavari i visoka izaslanstva drugih kršćanskih crkava. Prema nekim navodima, u crkvenim krugovima to je protumačeno tako da poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI. neće biti pozvan na proslavu.

Apostolski nuncij u Srbiji, nadbiskup Orlando Antonini, izjavio je za beogradski dnevnik 'Politika' sredinom 2011. godine kako za Papin posjet Srbiji nije dovoljan poziv predsjednika srbijanske države, kazavši kako takvom posjetu treba prethoditi i suglasnost Srpske pravoslavne crkve.

'Razumno je očekivati da, kada Papa odlazi u posjet državi gdje većina nisu katolički vjernici - Srbija ne bi bila prva većinski nekatolička država u kojoj bi došlo do takvog posjeta - do njega dođe pod najboljim uvjetima: osim poziva vlade i katoličke hijerarhije, poželjno je da postoji suglasnost većinske crkve ili najveće religije, tako da posjet donese očekivane obostrane plodove', naveo je tada Antonini.

Uobičajeno je, kako je rekao, da poziv bude upućen barem godinu dana prije posjeta kako bi bilo moguće obaviti odgovarajuće pripreme.