AMERIČKA POP KULTURA

Billy the Kid mogao bi biti pomilovan?

19.12.2010 u 16:34

Bionic
Reading

Guverener Novog Meksika Bill Richardson razmatra pomilovanje Billyja the Kida, razbojnika s Divljeg zapada koji je navodno ubio više od 20 ljudi i postao nezaobilazni dio američke popularne kulture

Richardson je izjavio da o pomilovanju razmišlja zbog raširena vjerovanja da je ondašnji guverner Lew Wallace legendarnom revolverašu obećao pomilovanje u zamjenu za svjedočenje na jednom suđenju.

'Kao osobu koju fascinira bogata povijest Novog Meksika, oduvijek me zanimala priča o Billyju Kidu i, posebice, navodno obećanje o pomilovanju', rekao je. Pozvao je povjesničare i sve ostale da svoje argumente o tome iznesu na posebnoj otvorenoj guvernerovoj internetskoj stranici i obećao da će do kraja godine pomno razmotriti sve dokaze i donijeti odluku.

Billyja Kida ubio je Pat Garrett, šerif okruga Lincolna, 1881. godine. Toga revolveraša, pravim imenom Henryja McCartyja, koji je u trenutku smrti imao samo 22 godine, američki su mediji i prije toga pretvorili u živuću legendu. Nakon smrti postao je glavni lik mnogih pjesama, filmova i knjiga.

McCartyjevi potomci dosad su Richardsonu uputili nekoliko molba za pomilovanje, ali je prvi formalni zahtjev primio početkom ovog tjedna. Podnio ga je odvjetnik i povjesničar Randi McGinn.