VAŽNI ZA LJUDSKO DOSTOJANSTVO

Bill Gates želi promicati zahode budućnosti

15.08.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Bill Gates, suosnivač Microsofta, milijarder i filantrop, u potrazi je za nužnicima budućnosti koji su iznimno važni za 'javno zdravlje i ljudsko dostojanstvo'

Zaklada Billa Gatesa i njegove supruge nagradila je u utorak nekoliko inovacija predstavljenih na velikom sajmu na tu temu održanom u Seattleu, saveznoj državi Washingtonu.

'Nužnici su jako važni za javno zdravlje i, kada bolje razmislite, za ljudsko dostojanstvo', napisao je milijarder na svojoj stranici thegatesnotes.com.

'Zahode s vodokotlićem kakve imamo u našim bogatim zemljama (...) ne može koristiti 40 posto stanovništva u svijetu, zbog toga što ljudi često nemaju vodu, kanalizaciju, struju i sustave za pročišćavanje', dodao je.

'Osim pitanja ljudskog dostojanstva, nedovoljan pristup zahodima izlaže pogibli život mnogih osoba, opterećuje siromašne zajednice u gospodarskom i javnozdravstvenom smislu i onečišćuje okoliš', dodao je Gates.

Kako navodi zaklada Gatesovih, prvu nagradu na sajmu u Seattleu odnio je California Institute of Technology koji je osmislio nužnike na sunčevu energiju koji proizvode vodik i struju.

Drugo mjesto zauzelo je englesko sveučilište Loughborough za nužnike koji izmet prerađuju u ugljen, minerale i vodu. Treću nagradu dobilo je kanadsko sveučilište iz Toronta za vrlo sličan izum.