PITANJE IMUNITETA

Bildt se mora sastati s Karadžićevim odvjetnicima

04.06.2009 u 07:53

Bionic
Reading

Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) zatražio je da se švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt sastane s odvjetnicima Radovana Karadžića u vezi s pitanjem dogovora o imunitetu za koji je bivši čelnik bosanskih Srba rekao da mu je bio ponuđen 1996.

Karadžić je prošlog mjeseca zatražio da se odbace optužbe protiv njega jer mu je, kako je ustvrdio, američki posrednik Richard Holbrooke obećao imunitet ako nestane iz javnog života. Karadžić je rekao da je Bildt pomogao pri dogovoru i zatražio da se s njim susretne.

Holbrooke je ustrajno nijekao postojanje takvog dogovora. Hans Magnusson, švedski veleposlanik u Nizozemskoj, sudu je rekao da ni Bildt nije upoznat sa dogovorom o imunitetu te da sastanak neće "bitno" doprinijeti Karadžićevoj obrani.

No sudac Iain Bonomy koji vodi predraspravni postupak je Magnussonu rekao kako bi želio da se Bildt sastane s Karadžićevim odvjetnicima te da se to ministru može narediti ukoliko se ne sastane dragovoljno. Magnusson je rekao da će zahtjev prenijeti u Stockholm švedskoj vladi.

Bonomy je zatražio od Magnussona da se s odgovorom od švedske vlade vrati prije kraja tjedna. Iduća statusna konferencija u Karadžićevu slučaju zakazana je za 1. srpnja a predraspravno ročište za 22. srpnja.