OBRAČUN S NJEMAČKIM PREDSJEDNIKOM

Bild objavit će Wulffovu prijeteću poruku

05.01.2012 u 19:28

Bionic
Reading

Njemački Bild, najčitaniji dnevnik u Europi, nakon ljutite kampanje protiv spašavanja prezadužene Grčke svoj je utjecaj opet pokazao razotkrivanjem skandala u koji je upleten predsjednik Christian Wulff, čiju prijeteću poruku namjerava uskoro objaviti

Sredinom prosinca dnevnik je otkrio da je Wulff dobio povoljan zajam preko prijateljice čiji je suprug poduzetnik poslovao s pokrajinskom vladom Donje Saske, kojoj je predsjednik bio upravo Wulff.

List je isprva propitivao moralni autoritet takvog čovjeka, no afera je prerasla u velik skandal kada je Bild otkrio da je Wulff, koji je u međuvremenu postao predsjednik Njemačke, pokušao spriječiti objavu članka o prijepornom zajmu i pritom prijetio glavnome uredniku Kaiju Diekmannu.

Unatoč javnoj isprici u srijedu, afera se ne stišava i Diekmann najavljuje objavu transkripta prijeteće poruke. Dosad je njemački tabloid bio vrlo susretljiv prema predsjedniku. Pratio je njegovo drugo vjenčanje s elegantnom, 14 godina mlađom Bettinom i sva službena putovanja otkako je postao predsjednik 2010.

Wulffu se moglo učiniti da je Bild njegov stari prijatelj, objašnjava analitičar Michael Spreng, no podsjeća da je predsjednik zaboravio staro Bildovo načelo 'bolje izgubiti dobrog prijatelja nego dobru priču'.
S tri milijuna primjeraka prodanih svakodnevno po 0,70 centi (5.27 kn) te s 12 milijuna čitatelja, list koji će u lipnju proslaviti 60. rođendan, jedan je od najutjecajnijih u svijetu, a ispred njega je samo japanski tisak. Bild je uvijek prvi kada treba nešto razotkriti. Ne preza miješati žanrove i na naslovnici objavljuje starletu golih grudi uz citate iz intervjua kancelarke Angele Merkel o euru.

List, koji se prikazuje neovisan te iznad svih stranaka, vodio je oštru kampanju protiv spašavanja Grčke naslovima poput 'Ne damo novce za Grčku!' ili 'Zašto mi plaćamo luksuzne mirovine Grka'. Grke je opisivao kao lijenčine spremne prodati otoke za otplatu duga i zagovarao izbacivanje Grčke iz eurozone.

Bild prelazi granice koje se drugi (mediji) ne usude prijeći. 'Predstavlja se kao branitelj interesa naroda, napose njemačkih poreznih obveznika', objašnjavaju Hans-Juergen Arlt i Wolfgang Storz, koji su proučili utjecaj tabloida na stvaranje javnog mnijenja o grčkoj krizi.

Politička elita svjesna je utjecaja tog tabloida i pozorno ga prati. Bivši ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg svoj uspon djelomice duguje bezuvjetnoj podršci Bildu koji ga je kasnije strovalio u blato otkrivanjem skandala s plagiranjem doktorata.

Gorljiv branitelj Izraela, Bild je bio protiv šezdesetosmaša i protiv komunizma u doba DDR-a, a nedavno se dohvatio nove teme, useljenika uz naslov '90 posto Libanonaca i 26 posto Turaka prima neku državnu pomoć u Njemačkoj'. Čest je tuženik u sporovima koje protiv njega pokreću slavne osobe, zbog kršenja prava na privatnost.