BRINE JE BRITANSKI SOJ

Bild: Angela Merkel želi produžiti lockdown skroz do Uskrsa

12.01.2021 u 12:00

Bionic
Reading

Na internom sastanku radne skupine njezine stranke CDU, Angela Merkel je upozorila na dramatičnu eksploziju broja zaraza sojem koronavirusa koji je mutirao u Velikoj Britaniji. 'Ako ne uspijemo zaustaviti ovaj britanski virus, do Uskrsa ćemo imati deset puta veću incidenciju', rekla je Merkel, te najavila da će od saveznih država tražiti produženje mjera još 8 do 10 tjedana

Kako javlja Bild, Merkel je na sastanku nekoliko puta naglasila da nema jamstva da će mjere biti ublažene do kraja siječnja.

Cilj mjera bio bi smanjenje incidenciju na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana jer će tek tada biti moguće pratiti kontakte zaraženih. Trenutačno je u Njemačkoj incidencija 162 zaražena na 100.000 stanovnika.

  • +4
Lockdown u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: ALEXANDER BECHER

Podsjetimo, u Njemačkoj su u nedjelju u nekoliko saveznih pokrajina stupile na snagu pooštrene mjere zatvaranja. Nove mjere dopuštaju susrete pripadnika jednog domaćinstva s najviše jednom osobom iz drugog domaćinstva. Ovisno o saveznoj pokrajini, djeca se ne računaju.

U okruzima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 200 je radijus kretanja ograničen na 15km.

Od početka studenog je na snazi zabrana rada ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima, a od sredine prosinca je dozvoljen rad samo trgovinama za svakodnevne potrebe i ljekarnama.

Ograničenja, dogovorena prošlog tjedna između kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina, trebale bi biti na snazi do kraja siječnja ali su neke savezne pokrajine najavile produljenje u okruzima s incidencijom višom od 200.

Premijer Bavarske Markus Soeder je objasnio kako mjere "sigurno neće biti ukinute“ 31. siječnja.

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada trebali bi se ponovno susresti 25. siječnja i odlučiti o daljnjim koracima.