REAKCIJE NA SAVKINU SMRT

'Bila je osoba nevjerojatne karizme'

06.08.2009 u 18:26

Bionic
Reading

Vesna Pusić, kandidatkinja HNS -a za predsjednicu RH, imala je čast poznavati Savku Dabčević-Kučar gotovo cijeli život. Za nju je Savka bila i ostala osoba nevjerojatne karizme, osobnosti, energije i prije svega entuzijazma

'Imala sam sreću poznavati Savku gotovo svoj cijeli život. Ona je, naime, bila mama moje kolegice iz osnovne škole. Kao sedamnaestogodišnja cura, kao i cijela moja generacija, a Savka je tada bila na vrhuncu svoje političke moći, nisam mislila da bi politika imati neke veze sa stvarnim životom, jer do tada kao ni većina vršnjaka o njoj nismo ni razmišljali.

Međutim, moje prijateljstvo sa Savkom datira s kraja osamdesetih i početka devedesetih kada su ona i Miko Tripalo oformili koaliciju narodnog sporazuma, a kasnije i s formiranjem HNS-a. Osobno, pamtit ću je kao osobu nevjerojatne karizme, osobnosti, energije i prije svega entuzijazma. Njoj se naprosto i ono nemoguće činilo mogućim. Imati pored sebe nekog takvog bilo je od neprocjenjive vrijednosti.

Savka je naprosto znala kako se nositi s nepovoljnim okolnostima u politici. Ironija je bila njezin način prebrođivanja loših situacija, a usto je bila operirana od bilo kakvog sažaljenja. Nikada nije žalila za stvarima koje je učinila i, kada sam s njom pričala dvadesetak godina nakon događaja u Karađorđevu, kazala je da bi i ponovno učinila isto', kazala je HNS-ova kandidatkinja za predsjednicu RH Vesna Pusić.

Stranački kolega i predsjednik HNS-a Radimir Čačić jedan je od onih koji je učio od SavkeUmrla je žena koja je predstavljala najbolje u ljudskom intelektualnom smislu. Osobno sam imao čast upoznati je još u studentskim danima. Zajednički smo stvarali stranku i sve ono što sam imao prilike od nje naučiti i danas predstavlja temelj mog političkog stava.

Savka i predsjednik Mesić

Temeljne vrijednosti i politički stavovi koje je zastupala i danas su prisutni, i to ne samo u HNS-u, i u velikoj su mjeri i danas recentni odgovori na pitanja koja se stavljaju pred hrvatsko društvo', kazao je Čačić.

Predsjednik RH Stjepan Mesić djelio je istu sudbinu sa Savkom nakon Karađorđeva.

Njezina smrt bez sumnje velik gubitak za Hrvatsku i hrvatski narod, čijem je napretku, blagostanju i slobodi dr Savka Dabčević-Kučar posvetila sav svoj politički i znanstveni rad.

Od dana svoje mladosti, još tijekom antifašističke borbe, prihvativši ideje nacionalne i građanske jednakosti te socijalne pravde, nakon rata s vremenom je i kao političar i kao znanstvenik postala promicatelj demokratizacije i zagovornik nacionalne ravnopravnosti u bivšoj državi te gospodarskog razvoja Hrvatske.

Ta stajališta i njezin predani rad doveli su je potkraj šezdesetih godina na mjesto predsjednice hrvatske vlade. Tada je u ne lakim prilikama jednopartijskog sustava u bivšoj Jugoslaviji mudro vodila politiku demokratizacije hrvatskog društvenog života i privrednog napretka, postavši znak Hrvatskoga proljeća i težnje hrvatskoga naroda za slobodom i ravnopravnošću, stekavši golemu narodnu podršku, kazao je  Mesić.
Za predsjednika SDP- a Zorana Milanovića nema dileme - Savka je bila osoba kojoj je interes Hrvatske bio ipred osobnog.

'I kada su joj pljeskali i kada su je ponižavali ostala je uvijek ista osoba - dosljedna i poštena. Po tome je mogla biti uzor generacijama mladih političara.

Svojim političkim djelovanjem osigurala je temelje za priznavanje neovisnosti Hrvatske. Opći interes, interes ljudi i Hrvatske bio joj je ispred osobnog.

Sve ono što je učinila i što je značila u hrvatskom političkom životu suvremenici nisu uvijek prepoznavali, ali bez njenog političkog djelovanja politički život u Hrvatskoj bio bi osiromašen za iznimnu osobu i političarku', kazao je Milanović
Ivu Škrabalu Savka je vratila vjeru.



Savka u društvu Jovanke i Tita
Savka Dabčević-Kučar je bila veliki dobitak za Hrvatsku. Svaki odlazak je gubitak, ali ovaj odlazak pokazuje nam koliki je dobitak bio imati tako izuzetnu ženu u tako dramatičnim okolnostima kakve su bile one 1971.

Ponosan sam i sretan što sam na neki način pripadao Hrvatskom proljeću ili jednoj njegovoj struji. Iako nikad nisam bio u partiji, Savka mi je vratila vjeru da je i u partiji bilo moguće zauzimati se za slobodu, toleranciju, pravdu i hrvatski nacionalni identitet', kazao je Škrabalo.

Za potpredsjednika HDZ-a Andriju Hebranga Savka je bila ime za hrvatsku opstojnost.

Kada sam 1971. služio tadašnju JNA kupovao sam Vjesnik jer jer bio jedini list sa hrvatskim predznakom. Savkine izjave i govori koje je prenosio Vjesnik bili su nam velika potpora da izdržimo sva maltretiranja, vrijeđanja i omalovažavanja. Savka Dabčević Kučar bila je i ostat će veliko ime u borbi za hrvatsku opstojnost', kazao je Hebrang.